CURIER pentru AUTISM 29 septembrie

Pe 29 septembrie, de la ora 15,00, Biblioteca „V.A. Urechia” are onoarea să găzduiască lansarea proiectului „CURIER pentru AUTISM”, un proiect derulat în premieră de către APCA Galați - Asociația de Sprijin pentru Părinți și Copiii cu Autism, pe parcursul anului școlar 2015 / 2016. Proiectul se desfășoară grație susținerii FAN Courier și presupune: intervenții individualizate la clasă, pentru copiii cu autism din APCA Galați, și întâlniri cadrele didactice, pentru creșterea șanselor de integrare școlară cu succes a copiilor cu autism, pe termen mediu și lung; informații utile privind conștientizarea problemei, pentru colegii copiilor cu autism și pentru părinții acestora; workshop-uri de formare la Biblioteca „V.A. Urechia”, derulate continuu, pentru toți cei implicați în reușita procesului de integrare: cadre didactice, terapeuții "shadow", părinți și specialiști. Partenerii proiectului sunt Inspectoratul Școlar Județean Galați, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională - CJRAE Galați, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, Thecon.ro, PresaGalați,ro și MămicaMEa.ro.

Turismul montan – File de poveste 28 septembrie

Luni, 28 septembrie, orele 18:30, la sediul central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia“, în foaierul Sălii de Lectură, etajul I, va avea loc vernisajul expoziției organizate în parteneriat cu Asociația MECANTURIST Galați - „Turismul montan – File de poveste”. Expoziția organizată cu prilejul Zilei Mondiale a Turismului dorește să arate dorința călătorie și de ascensiune și cuprinde diverse mici echipamente, hărți busole precum și jurnale de călătorie, de ieri și de azi. Expoziția poate fi vizionată până pe data de 2 octombrie 2015.

Academia oamenilor de Știință 24 - 26 septembrie

La Iași a avut loc Sesiunea de toamnă a Academiei Oamenilor de Știință din România, Filiala Iași, la care a participat și directorul/managerul Bibliotecii, Prof. Zanfir Ilie cu lucrarea: Galațiul cultural și tradițiile sale în dezvoltarea spiritualității românești. Aspecte mai puțin cunoscute.

Ziua Internațională a Bolii Alzheimer 21 septembrie

Luni, 21 septembrie 2015, ora 10:00, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” organizează în colaborare cu Centrul de zi Alzheimer, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului Galați o masă rotundă pentru a marca Ziua Internațională a Bolii Alzheimer. Activitatea se desfășoară în cadrul campaniei de conștientizare „Știm să trăim cu Alzheimer?”. Invitați speciali: dr. Romilă Aurelia, șef secție Geriatrie-Gerontologie, Spitalul de Urgență „Sf. Apostol Andrei”; preot paroh Gologan Ion, Biserica Sf. Cuvioasa Parascheva; d-na Radu Melania, îngrijitor beneficiar; beneficiari ai Centrului.

Boholț - Școala românească de 250 de ani 19 - 20 septembrie

În zilele de 18, 19 și 20 septembrie 2015 s-au aniversat la Boholț - Com. Beclean - Jud. Brașov, 250 de ani de excelență a școlii românești. Din localitate au participat: Zanfir Ilie, Cătălin Negoiță și foarte mulți invitați și oficialități locale și spirituale - Școala și Biserica se află în aceeași locație - .

Zilele Europene ale Patrimoniului Septembrie

Ca în fiecare an, în luna septembrie, se desfăşoară Zilele Europene ale Patrimoniului (ZEP). Tema aleasă pentru anul 2015, „De la meşteşug la industrie - patrimoniul tehnic şi industrial din România”, are scopul de a sensibiliza un număr cât mai mare de cetăţeni privind cunoaşterea şi respectarea patrimoniului lor cultural. Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia” organizează o serie de expoziţii atât la sediul central cât şi la filiale pentru a marca această zi deosebită

Expoziție – Meșteșuguri artistice în România 18 – 25 septembrie

Biblioteca „V.A. Urechia” vă invită să vizionați, în perioada 18 – 25 septembrie, în foaierul sălilor de lectură de la etajul I, sediul central, expoziția „Meșteșuguri artistice în România”, dedicată sărbătoririi Zilelor Europene ale Patrimoniului. Ajuns anul acesta la cea de-a 23-a ediție, evenimentul își propune să promoveze măiestria meșterilor populari, a meseriilor și a produselor tradiționale, înscriindu-se în tema generală: ”De la meșteșug la industrie-patrimoniul tehnic și industrial din România”. Expoziția prezintă o selecție de documente din colecțiile bibliotecii, care scot în evidență frumusețea și spiritul creativ al poprului român.

Expoziție – Arta culinară în reclamele perioadei interbelice 18 – 25 septembrie

Biblioteca „V.A. Urechia” vă invită să vizionați, în perioada 18 – 25 septembrie, în sala de lectură Mihai Eminescu, expoziția „Arta culinară în reclamele perioadei interbelice”. Multitudinea reclamelor extrase din presa vremii, trasează o pagină de istorie a industriei alimentare și comerțului gălățean. Produsele fabricilor gălățene de paste făinoase, biscuiți, halva, rahat și bomboane, sau cele de uleiuri vegetale, mezeluri, conserve de legume și pește au a ajuns să fie cunoscute și și-au câștigat un renume binemeritat pe teritoriul vechiului regat.

In Memoriam Corneliu Vadim Tudor (28 noi. 1949 – 14 sep. 2015) 14 septembrie

În memoria celui care a fost poet, publicist și om politic Corneliu Vadim Tudor, în sala de lectură a Bibliotecii ”V.A. Urechia” a fost organizată o microexpoziție cu cele mai cunoscute volume de poezie semnate de acesta de la debutul său în 1977 și până în prezent. Corneliu Vadim Tudor a publicat 32 de cărți, din care volume de poezie, publicistică și piese de teatru, unele editate și în franceză, engleză și arabă. A scris împreună cu Sergiu Nicolaescu scenariului filmului Triunghiul Morții, regizat de Nicolaescu. Dumnezeu să-l odihnească!

Conferință Națională a Asociației Bibliotecarilor din România 9-11 septembrie

În perioada 9-11 septembrie 2015, s-a desfășurat la Biblioteca Centrală Universitară „M. Eminescu” Iași cea de-a XXVI-a Conferință Națională a Asociației Bibliotecarilor din România, cu tema Biblioteca și provocările epocii digitale. Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” a fost reprezentată de o echipă formată din: Dorina Bălan, Catrina Căluian, Violeta Moraru, Andreea Iorga și Lucica Veliche.!

Cafeneaua culturală 10 septembrie

Ultima întâlnire a membrilor Cafenelei Culturale de anul acesta a avut loc joi, 10 septembrie 2015. Într-o atmosferă de toamnă, cu câteva zile înainte de începerea unui nou an școlar, tinerii au primit diplome, felicitări și multe urări călduroase din partea Directorului Bibliotecii, Prof. dr. Zanfir Ilie. O parte din activitatea clubului de vacanță a fost ilustrată în paginile unei broșuri interesante și în cadrul unui scurt metraj. Felicitări participanților pentru tot efortul depus! Vă așteptăm cu drag și anul viitor!

Clubul de vacanță. Clubul Curioșilor 9 septembrie

Miercuri, 9 septembrie 2015, ora 10,00, s-a încheiat activitatea Clubului Curioșilor. Cei mai fideli membri ai clubului au fost premiați cu diplome și cărți. A fost o vară fierbinte, dar fructuoasă, cu activități frumoase și interesante. Ne vom revedea pe data de 3 octombrie pentru activitatea „Noaptea în Bibliotecă, la Galați”.

Consiliul Științific al Bibliotecii 8 septembrie

Marți, 8 septembrie 2015, la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” a avut loc întâlnirea Consiliului Științific al Bibliotecii unde au participat membrii Consiliului (19 persoane) și invitați (7 persoane).

Colocviul Constructorilor de Nave 4 septembrie

Vineri, 4 septembrie, ora 17:00, se va desfăşura cea de-a 41-a întâlnire lunară din cadrul Colocviului Constructorilor de Nave, organizat de Biblioteca „V.A. Urechia“ în parteneriat cu Asociaţia ANCONAV Galaţi şi Asociaţia Generală a Inginerilor Români, Filiala Galaţi (AGIR). Deschiderea ciclului Şantierele navale româneşti: istorie şi performanţe - oameni şi fapte, este făcută cu prezentarea: ANCONAV – 20 de ani de la înființare: 1995-2015. Lucrările se vor desfăşura în sala Mihai Eminescu a Bibliotecii. Sunt aşteptaţi toţi cei interesaţi. Intrarea este liberă.

Cafeneaua culturală 3 septembrie

Cafeneaua Culturală de joi, 3 septembrie 2015, s-a desfăşurat la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi. Doamna muzeograf Gabriela Grigoraş a oferit participanţilor informaţii interesante, facilitând intrarea în spaţii mai puţin cunoscute ale complexului, precum și vizionarea unei proiecții la Planetariu. Vizita s-a încheiat cu o binemeritată plimbare prin Grădina Botanică. Mulțumim instituției gazdă pentru ospitalitate!

Clubul de vacanță. Clubul Curioșilor 2 septembrie

Miercuri, 2 septembrie 2015, ora 10,00, a avut loc penultima întâlnire a membrilor Clubului Curioșilor. Copiii s-au întrecut în prezentarea propriilor talente literare și artistice. Invitat special al acestei întâlniri a fost prof. Mădălina Mihai.

Participare la Salonul Internațional de Carte de la Chișinău 31 august - 2 septembrie

Directorul Bibliotecii „V.A. Urechia” a participat în perioada 31 august - 2 septembrie la ediția a XXIV-a a Salonului Internațional de Carte, de la Chișinău precum și la Festivalul Național al Cărții și Lecturii, ediția a V-a. În cadrul Salonului de Carte a fost prezentată lucrarea „O reflectare valorică a culturii gălățene” în data de 31 august, Sala „Alexe Rău”, Sediul central al Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova.

În colecțiile Bibliotecii „V.A. Urechia: Atlas geographic, 1671 1 - 30 septembrie

În perioada 1 septembrie–30 septembrie 2015, secția Colecții speciale a Bibliotecii „V.A. Urechia„ organizează la Popasul bibliofilului de la sediul central, etaj 1, mezanin, expoziția Un document cartografic valoros al artistului olandez Frederik de Wit în colecțiile Bibliotecii „V.A. Urechia: Atlas geographic, 1671. Expoziția ilustrează, pe baza unei selecții de imagini din atlas, măiestria gravorului Frederick de Wit care a creat minunate hărți în stil baroc, în timpul Epocii de Aur a Olandei.