Bibliografii

Motto: Informația există pentru a putea fi folosită:
Fiecărui consumator - informația necesară
Fiecare informație - cu consumatorul său
Economisește timpul consumatorului de informație
Universul informație este în continuă dezvoltare (Legile informației).
 


Preambul

Preambul
Ce este o bibliografie
De ce întocmim o bibliografie?
Ce se intamplă dacă nu atașăm o bibliografie?
Care sunt elementele necesare pentru întocmirea unei referințe?
Care sunt standardele pentru întocmirea unei liste bibliografice?
Câteva reguli de bază pentru întocmirea unei bibliografii:

Printre serviciile oferite utilizatorilor bibliotecii de către Biroul Informare bibliografică (Secția Referințe) se numără și cel dedicat întocmirii de bibliografii specializate, la cerere. Întocmirea bibliografiilor se realizează în urma unui interviu de referință cu solicitantul acesteia, în urma căruia se stabilesc liniile directoare ale cercetării pe care trebuie să o desfășoare bibliotecarul pentru identificarea resurselor.

Întocmirea unei liste bibliografice nu presupune doar adunarea unor titluri într-o listă ci și activitatea de constituire a acesteia adică realizarea unei cercetari bibliografice complexe pentru identificarea acelor documente care răspund nevoii specifice a solicitantului. Această activitate de cercetare implică realizarea de căutari simple/complexe în baza de date a bibliotecii (după termeni specifici sau asociați subiectului căutat), folosirea documentelor de referință, căutari în documente tradiționale ce ar putea oferi posibile indicii, cât și căutari în mediul electronic a resurselor accesibile pe Internet sau eventual în cataloagele electronice ale altor biblioteci. Odată stabilite resursele, acestea sunt adunate într-o lista bibliografică, pe tipuri de documente, întocmită conform standardelor bibliografice in vigoare. Transmiterea listei bibliografice finale se poate realiza prin înmânarea listei propriu-zise solicitantului sau prin transmiterea acesteia in format electronic, prin intermediul e-mail-ului.

Durata întocmirii unei bibliografii specializate, depinde de tema și tipul de resurse solicitate, termenul standard fiind de 7 zile calendaristice. În funcție de numărul de solicitări și de complexitatea cererilor durata de realizare poate fi prelungită.Pentru a citi documentele vă trebuie instalat Acrobat Reader.