A doua donatie a academicianului Dinu C. Giurescu

Logo manifestare Joi, 30 iunie 2011, o delegatie din partea Bibliotecii „V.A. Urechia“ Galaţi, formata din Ilie Zanfir - director, Moraru Violeta şi Balan Dorina, s-a deplasat la Bucuresti, la invitatia facuta de academicianul Dinu C. Giurescu, pentru a ridica o alta donatie extrem de valoroasa nu atât prin numarul de documente (4), ci prin valoarea sa bibliofila. Este vorba de cronica lui Ureche, „Letopisetul Tarii Moldovei“, în trei tomuri, prima publicare a textului realizata cu alfabet de tranzitie între 1845-1852, de catre Mihail Kogalniceanu, dupa ce aceasta circulase în copii manuscrise. Pe verso paginii de garda a volumului I se gaseste semnatura autografa a lui Mihail Kogalniceanu, iar în interior sunt însemnari olografe ale istoricului Constantin Giurescu, bunicul donatorului, şi semnatura cu dedicatie pentru Biblioteca noastra a ilustrului profesor - Dinu C. Giurescu.

Dunarea şi Galaţiul: O istorie comuna - expozitie

Logo manifestare Expozitia Dunarea şi Galaţiul : O istorie comuna, reconstituie prin carti postale ilustrate vechi, un fragment din istoria orasului nostru - activitatea portuara între anii 1890-1935. Micile documente iconografice readuc în fata ochilor frenezia activitatii unui fost porto franco : „agenturi“ straine, vapoare cu pânze, nave comerciale încarcate din Vadul Sacalelor, docurile, silozurile, toate dominate de Palatul Navigatiei Române (1912), dar mai ales de forta şi splendoarea batrânului fluviu - emblema a orasului Galaţi. Expozitia, dechisa de Ziua Dunarii la sediul central al Bibliotecii „V.A. Urechia“, et. 1 (mezanin)- Popasul Bibliofilului, poate fi vizionata în perioada: 29.06 - 30.07.2011.

Florin Piersic jr. la Galaţi

Logo manifestare Biblioteca Judeteana „V.A. Urechia“ şi Libraria Humanitas Galaţi organizeaza lansarea primului roman al actorului şi regizorului Florin Piersic jr. intitulat Romantic Porno. Evenimentul se va desfasura în Sala „Mihai Eminescu“, etaj 1, sediul central al Bibliotecii.

Valul lui Traian

Logo manifestare Ministerul Culturii şi Patrimoniului National. Directia Judeteana pentru Cultura şi Patrimoniu National Galaţi şi Biblioteca Judeteana "V.A. Urechia" a organizat marti 28 iunie a.c., ora 10:00, expunerea cu titlul Reconectarea spatiului european la patrimoniul sau din Antichitate. Valul lui Traian. Valul lui Traian, asa cum este denumit în Lista Monumentelor Istorice, constituie o marturie ca aceasta zona este granita Imperiului Roman, iar, ca un arc peste timp, Galaţiul a ramas şi astazi, tot o granita, a Uniunii Europene. Exploatarea istorica, culturala, turistica a acestor vestigii, în partea de sud a Moldovei, în stricta legatura cu celelalte elemente ale civilizatiei romane din Europa, poate atrage beneficii substantiale pentru dezvoltarea socio-economica a zonei.

Forumul Comunicatorilor Regio

Logo manifestare În perioada 22 - 24 iunie 2011, la Neptun - Constanta a avut loc Forumul Comunicatorilor Regio care a avut ca scop consolidarea retelei de comunicatori, identificarea unor metode de dezvoltare precum şi informarea cu privire la stadiul de implementare al programului. Din parte Bibliotecii „V.A. Urechia“ institutie cu functii de informare, de diseminare şi promovarea a POR (Program Operational Regional) a participat directorul adjunct Geta Eftimie, comunicator Regio. Pe lânga componenta de informare, Forumul Comunicatorilor Regio a avut ca obiectiv şi formarea comunicatorilor din retea, prin includerea în program a diverselor ateliere de lucru organizate în scopul perfectionarii în domeniul comunicarii şi utilizarii eficiente a tehnicilor de comunicare cu jurnalistii de presa scrisa şi radio, dar şi prin utilizarea instrumentelor de comunicare online, creativitatea video în publicitatea TV şi online.

Înscriere la Curs de limba japoneza, nivel începator

Logo manifestare Biblioteca Judeteana „V.A. Urechia” Galaţi şi Centrul de Studii Japoneze „Shogun“ din Iasi, organizeaza Curs de limba japoneza, nivel începator. Cursul va avea loc în perioada vacantei de vara, la sediul central al Bibliotecii din str. Mihai Bravu nr. 16. Cursul va avea o durata de 46 de ore, se va desfasura de doua ori pe saptamâna, pe parcursul a 23 de sedinte de câte 100/120 de minute. Înscrierile au loc la sediul Bibliotecii pâna la 24 iunie 2011, la sala de lectura. Persoana de contact: Matei Silvia, telefon 0236 411 037, int. 141, email: scmatei@yahoo.co.uk.

Donatie a academicianului Dinu C. Giurescu

Logo manifestare Vineri, 17 iunie 2011, o delegatie din partea Bibliotecii „V.A. Urechia” Galaţi s-a deplasat la Bucuresti pentru a ridica o donatie facuta de academicianul Dinu C. Giurescu constând din 34 de titluri. Importantul dar este compus din lucrarile personale ale ilustrului istoric, dar şi din cele ale tatalui şi bunicului, recunoscuti cercetatori ai aceluiasi domeniu. Valoarea donatiei este sporita prin faptul ca cea mai mare parte a exemplarelor poarta semnatura autografa a distinsului profesor.

Clubul de vacanta - Clubul curiosilor

Logo manifestare Sectia pentru Copii a Bibliotecii Judetene „V.A. Urechia” anunta începerea înscrierii la programul educational-recreativ de vara, Clubul de vacanta - Clubul curiosilor. Întrunirile vor fi în perioada 13 iulie - 7 septembrie, în fiecare zi de miercuri. Doritorii cu vârsta cuprinsa între 5 - 14 ani sunt asteptati sa se înscrie gratuit, pe baza permisului de Biblioteca, la Sectia pentru Copii. Persoana de contact: Maricica Târâla-Sava, tel. 0732 334 662, e-mail: sava_marci2009@yahoo.com. [ Detalii program ].

Întâlnire cu scriitorul George ARION

Logo manifestareMiercuri, 15 iunie 2011, ora 12, în Sala Mihai Eminescu a Bibliotecii „V.A. Urechia”, scriitorul George Arion a sustinut o prelegere intitulata „Atac în biblioteca: o pledoarie pentru romanul politist” şi a lansat Fortareata nebunilor, volum aparut la Editura Tritonic, în 2011. Romanul readuce în atentia cititorilor o ipoteza tulburatoare despre suprimarea celui mai mare poet al românilor, care a lasat posteritatii un mesaj teribil, încifrat cu abilitate într-unul dintre poemele sale. Invitatul a fost prezentat de jurnalista Angela Ribinciuc.

Flori la statuia lui Eminescu

Logo manifestareMiercuri, 15 iunie 2011, ora 11:30, la statuia poetului Mihai Eminescu din parcul cu acelasi nume din municipiul Galaţi s-a pastrat un moment de reculegere cu prilejul comemorarii a 122 de ani de la moarte, s-au depus flori de catre colectivul Bibliotecii „V.A. Urechia”, oficialitati din administratia locala, scriitori şi au participat doua clase de elevi de la Scoala generala „M. Eminescu”.

Comemorare Mihai Eminescu

Logo manifestare Biblioteca Judeteana „V.A. Urechia” a organizat, cu ocazia comemorarii a 122 de ani de la trecerea în nefiinta a „poetului nepereche”, expozitiile Poezia naturii în opera lui Mihai Eminescu, în foaierul salilor de lectura şi Mihai Eminescu în dictionare şi istorii ale literaturii române, în sala de lectura cu acelasi nume. Va invitam sa ne vizitati.

Mirificul univers eminescian

Logo manifestare Expozitia Mirificul univers eminescian reuneste lucrari ale unor cunoscuti artisti plastici români, recunoscuti ilustratori ai operei poetice a poetului nepereche, respectiv, Ligia Macovei, A. Murnu, Eugen Stefan Bousca şi a doi plasticieni galateni, Camil Ressu şi N. Spirescu. Expozitia este dechisa la Popasul Bibliofilului - sediul central al Bibliotecii "V.A.Urechia", et.1 (mezanin), în perioada: 15.06 - 15.07.2011.

Vizita de informare şi documentare: Parlamentul European şi Biblioteca Nationala a Ungariei

Logo manifestare În saptamâna 6 - 11 iunie 2011 un grup de bibliotecari compus din: Geta Eftimie, director adjunct Biblioteca „V.A. Urechia“, Mihaela Gudana, bibliotecar Biblioteca Comunala Ghidigeni, Georgeta Marus, bibliotecar Biblioteca Comunala Grivita, Nicoleta Stavarache, bibliotecar Biblioteca Comunala Piscu şi Cornelia Munteanu, bibliotecar Biblioteca Comunala Vânatori au participat la o vizita de informare şi documentare la Parlamentul European din Strasbourg organizata de ANBPR în cadrul proiectului „Grupul de multiplicatori de opine europeana“.
Vizita a constat într-o conferinta de informare privind activitatea şi rolul Parlamentului European, o sesiune de întrebari şi raspunsuri şi asistenta la sesiunea în plen de la tribuna pentru public. La întoarcere delegatia de bibliotecari a vizitat Biblioteca Nationala a Ungariei.
Logo manifestare Biblioteca Judeteana „V.A. Urechia“, sub patronajul Ministerului Culturii şi Patrimoniului National, cu sprijinul Consiliului Judetului Galaţi, Consiliului Local şi Primariei Municipiului Galaţi, Universitatii „Dunarea de Jos“, Inspectoratului Scolar, Palatului Copiilor, Directia Judeteana pentru Cultura şi Patrimoniu national, Editurii Eikon şi în colaborare cu institutiile de cultura: Teatrul Muzical „Nae Leonard“, Teatrul „Fani Tardini“, Teatrul de Papusi Guliver, Muzeul de Istorie, Muzeul de Arta vizuala, Centrul Cultural „Dunarea de Jos“, Casa de Cultura a Sindicatelor, organizeaza a III-a editie a Festivalului National al Cartii „Axis Libri“ adresat iubitorilor de carte şi lectura, atât cititori cât şi creatori, editori şi difuzori, pe care îi invita sa participe la un program generos prin diversitate şi calitate.

Vechi tipografii gălăţene

Logo manifestare Inventia tiparului fixata convetional în anul 1440, este atribuita lui Gutenberg, care a imprimat primrle tiparituri europene datate. Primul atelier tipografic galatean, despre care se spune ca ar fi avut un teasc de lemn, dateaza de la 1 ian. 1847 şi a apartinut italianului Francisc Momferrato. Prezenta expozitia reconstituie prin carte tiparita la Galaţi şi despre Galaţi, o parte din cele mai vechi tipografii, 40 la numar, ce au fiintat în batrânul port dunarean, între anii : 1847- 1940. Expozitia este deschisa publicului în perioada 01 - 14.06.2011, la sediul central al Bibliotecii Urechia, în foaierul Salii de lectura.

Sa ne întoarcem la lectura. Citeste şi tu!

Logo manifestare în cadrul Festivalului National al Cartii „Axis Libri“, editia a -III-a va avea loc campania de promovare a lecturii Sa ne întoarcem la lectura. Citeste şi tu! Participa elevii de la Scolile gimnaziale nr. 11, nr. 16, nr. 25, nr. 28, nr. 33, nr. 34, nr. 38, nr. 40, nr. 41, nr. 42, nr. 43, Scoala gimnaziala Poiana, Colegiul National „Costache Negri“, Colegiul National „Vasile Alecsandri“, Colegiul Tehnic „Dumitru Motoc“, Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi“. [Program campanie] .

Scriitori de ieri, de azi şi de mâine. Editia a III-a

Logo manifestare Concursul de creatie „Scriitori de ieri, de azi şi de mâine“ organizat în cadrul Festivalului National al Cartii „Axis Libri“, editia a III-a, ce se va desfasura în perioada 1 - 5 iunie 2011, are ca scop stimularea creativitatii şi descoperirea de tinere talente gălăţene. Doritorii sunt invitati sa-si trimita creatiile şi sunt asteptati sa se înscrie la concurs pâna la data de 31 mai 2011.

Carnavalul Cartii pentru Copii. Editia a XXXI-a

Logo manifestare Cu prilejul „Zilei Internationale a Copilului“ Biblioteca Judeteana „V.A. Urechia“ va organiza concursul de personaje Carnavalul Cartii pentru Copii, editia a XXXI-a. Manifestarea coincide cu deschiderea oficiala a Festivalului National al Cartii „Axis Libri“. Editia a -III-a. Asteptam sa va înscrieti!

Utilizăm setul de caractere UTF-8