Salonul Literar „Axis Libri” 30 aprilie

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia“ Galați vă invită joi, 30 aprilie 2015, ora 18:00, la ultima ediție a acestei stagiuni a Salonului Literar „Axis Libri“, manifestare culturală organizată săptămânal în Sala de lectură „Mihai Eminescu“, la sediul central. În cadrul evenimentului se vor lansa următoarele volume: Letopiseț de familie: însemnări din vremi apuse, autor Mihai Baicu; Călimara cu pixeli, autor Ion Manea; Dialoguri 50+1; Casa Corpului Didactic Galați: Repere monografice și Itinerarii spirituale: Istorie, educație, cultură, autor Ghiță Nazare. Moderator: profesorul Theodor Parapiru. Următoarea stagiune va avea loc la toamnă în luna septembrie, dar Biblioteca vă așteaptă în perioada 27 mai – 1 iunie 2015, la cea de a VII-a ediție a Festivalului Internațional al Cărții „Axis Libri”.

Întrunirea membrilor clubului V.I.R.A.L. 30 aprilie

Joi, 30 aprilie 2015, ora 14:00, va avea loc vizita copiilor de la Centrul de zi ”La Vale”, care vor fi ghidați în labirintul cărților de către voluntarii bibliotecii. Activitatea se înscrie în Programul de voluntariat ”BVAU Star Voluntar”, din cadrul proiectului național ”Raftul cu inițiativă”, implementat de Asociația ProVobis - Centrul Național de Resurse pentru Voluntariat.

Scriitori de ieri, de azi și de mâine 27 aprilie - 1 iunie

Biblioteca Județeană ”V.A. Urechia” va organiza, în cadrul Festivalului Național al Cărții, 27 mai - 1 iunie 2015, premierea laureaților și lecturi publice ale participanților la concursul de creație literară ”Scriitori de ieri, de azi și de mâine”, ajuns la ediția a VII-a. Termenul de trimitere a textelor este de 20 mai a.c.. Informații suplimentare sunt în Regulamentul de participare.

Întrunire profesională 24 aprilie

Consfătuirea anuală a bibliotecarilor din bibliotecile publice din județul Galați Biblioteca „V.A. Urechia” împreună cu Asociația Nationala a Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), Filiala Galați va organiza pe 24 aprilie 2015, ora 9:00, în Sala „Mihai Eminescu”, la sediul central al Bibliotecii - Consfătuirea anuală a bibliotecarilor din bibliotecile publice din județul Galați, cu ocazia sărbătoririi, pe 23 aprilie, a Zilei Internaționale a Cărții și a Dreptului de Autor și a Zilei Bibliotecarului din România. La aceasta consfatuire vor participa bibliotecari de la toate bibliotecile publice din judet precum si cei de la biblioteca judeteana.

Întrunire profesională 22 aprilie

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” împreună cu Asociația Bibliotecarilor din România (ABR), Filiala Galați va organiza pe 22 aprilie 2015, ora 10:00, în Sala „Mihai Eminescu”, la sediul central al Bibliotecii o întrunire profesională cu ocazia sărbătoririi, pe 23 aprilie, a Zilei Internaționale a Cărții și a Dreptului de Autor și a Zilei Bibliotecarului din România. La acest eveniment profesional urmează să participe bibliotecari din biblioteci publice, școlare și universitare din județul Galați, obiectivul principal al întâlnirii fiind convocarea Adunării Generale a Filialei în vederea alegerii Consiliului de conducere.

Modul de viață în Antichitate 21 aprilie

Biblioteca Județeană "V.A. Urechia" organizează in data de 21 aprilie 2015 la ora 11:00 activitatea Modul de viață în Antichitate în cadrul Proiectului educațional Viața cotidiană la Dunărea de Jos în epoca antică. Parteneri în proiect: Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, Muzeul de Istorie „Paul Păltănea”, Direcția Județeană de Tineret și Sport, Direcția Județeană de Cultură, ONG „Mecanturist” Galați, Școala Gimnazială nr. 16 Galați, Școala Gimnazială „Sf. Împărați” Galați, Școala Gimnazială „M. Sadoveanu” Galați, Școala Gimnazială nr. Independența. Loc de desfăşurare: Sediul Central, Sala „Mihai Eminescu”

Întrunirea membrilor clubului V.I.R.A.L. 21 aprilie

Marți, 21 aprilie 2015, ora 17:00, în Sala ”Mihai Eminescu” are loc întrunirea membrilor clubului ”V.I.R.A.L.” (Voluntarii Inspirați Reușesc cu Ajutorul Lecturii) în scopul pregătirii programului de activități din Săptămâna Națională a Voluntariatului, ce va fi marcată de către toate organizațiile care lucrează cu voluntari în perioada 11-17 mai 2015. Activitatea face parte din programul de voluntariat al Bibliotecii Județene ”V.A. Urechia”, intitulat BVAU Star Voluntar, derulat sub supervizarea asociației Pro Vobis – Centrul Național de Resurse pentru Voluntariat, în contextul implementării proiectului ”Raftul cu Inițiativă”, finanțat prin granturile SEE2009-2014, în cadrul fondului ONG România.

Spune-mi ce citeşti ca să-ţi spun cine ești! 21 aprilie

În data de 21 aprilie 2015, poeta Vera Crăciun s-a întâlnit cu elevii clasei a IX a Liceului Teoretic „Dunărea” – Galaţi, în Sala Mihai Eminescu a Bibliotecii Judeţene „V.A. Urechia”, unde i-a purtat deopotrivă pe elevi şi pe cadrele didactice pe tărâmul mirific al poeziei.

Vizită la Bibliotecă 21 aprilie

Marti, 21 aprilie 2015, la ora 10, dl. director Zanfir Ilie, a prezentat serviciile Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” unui grup de elevi și profesori olandezi. Activitatea este parte a Schimbului cultural România-Olanda, proiect desfășurat de Colegiul Național „Al. I. Cuza” Galați

Vizită la Bibliotecă 20 aprilie

Luni, 20 aprilie 2015, ora 14:45, în cadrul cooperării descentralizate inițiate între Consiliul Județului Galați și Consiliul Regional Aquitaine încă din anul 2000, o delegație franceză a vizitat sediul Bibliotecii Județene "V.A. Urechia". Delegația a fost însoțită de dna Angela Stătescu de la Direcția de Dezvoltare Regională din cadrul Consiliului Județului Galați și de dl. director Zanfir Ilie, din partea instituției gazdă.

Vizită la Bibliotecă 20 aprilie

În data de 20 aprilie 2015, domnul academician, prof. univ. dr. doc. Constantin Gheorghe Marinescu a făcut o nouă și importantă donație de cărți și manuscrise din biblioteca sa, ocazie cu care a vizitat și sala care îi poartă numele, aflată în sediul central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”.

Profesia de bibliotecar oglindită în revistele de specialitate 20 - 30 aprilie

Filiala nr. 4 „Grigore Vieru” vă invită să vizionați în perioada în perioada 20 – 30 aprilie 2015 Profesia de bibliotecar oglindită în revistele de specialitate - 2008 – 2015 - expoziție de documente de bibliotecă. Vă așteptăm la sediul nostru din Gara CFR Călători Galați, etajul 1!

Dicționare ale limbii române 18 aprilie - 3 mai

Biblioteca „V.A. Urechia” , vă invită să vizionați, în perioada 18 apr. - 03 mai, expoziția de documente care fac parte din colecția personală Radu Moțoc, denumită generic ”Dicționare ale limbii române”, organizată în sala Mihai Eminescu, sediul central. Din cele aproape 20 de volume expuse se remarcă ”Dicționărașul românesc de cuvinte tehnice și altele greu de înțeles”, apărut în 1851, sub semnătura lui Teodor Stamati, ”Dicționariul limbei române”, în 2 vol. și ”Glossariul care cuprinde vorbele din limba română străine prin origine sau forma lor”, apărute în 1871, sub semnătura lui A.T. Laurianu și J.C. Massimu, sau ”Dicționar pentru explicarea cuvintelor radicale și a zicerilor străine din limba română”, cu scriere chirilă și semnat S&N, dar și altele pe care vă invităm să le descoperiți.

Figuri de bibliotecari români 18 – 27 aprilie

Biblioteca „V.A. Urechia” vă invită să vizionați, în perioada 18 – 27 aprilie, în foaierul sălilor de lectură de la etajul I, sediul central, expoziția dedicată Zilei Bibliotecarului Român „Figuri de bibliotecari români”, sărbătorită în fiecare an în data de 23 Aprilie. Expoziția prezintă o selecție de documente care scot în evidență aspecte din activitatea unor personalități ale bibliologiei și biblioteconomiei românești precum: Nerva Hodoș, Ioan Bianu, Alexandru Sadi-Ionescu, Corneliu Dima-Drăgan, N. Georgescu-Tistu, Mircea Tomescu, Dan Simonescu sau Traian Brad.

Nedelcu Oprea – 85 de ani de la naștere 18 - 27 aprilie

Vă invităm să vizionați, în perioada 18 – 27 aprilie, în foaierul sălilor de lectură de la etajul I, sediul central, expoziția dedicată Zilei Bibliotecarului Român, dar și aniversării a 85 de ani de la nașterea celui care a fost timp de 35 de ani director al Bibliotecii, Nedelcu Oprea. Profilul omului și bibliotecarului Nedelcu Oprea se încadrează perfect în panoplia figurilor de marcă a personalităților care au contribuit la dezvoltarea biblioteconomiei romînești, fiind autor a mai multor lucrări și studii de specialitate, redactor a numeroase lucrări cu caracter biobibliografic și autor al monografiei în 2 volume: ”Biblioteca publică V.A. Urechia Galați”.

Vizită la Bibliotecă 17 aprilie

Vineri 17 aprilie 2015, Cpt. Jonathan Mleynek, Specialist Afaceri Civile din Armata Americană a fost oaspetele Bibliotecii vizitând Raftul american de la Sediul central în vederea inițierii unei viitoare colaborări.

Banca Națională a României - 135 ani de la înființare 16 aprilie

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” a participat la Simpozionul anual de istorie și civilizație bancară „Cristian Popișteanu” cu tema Aniversarea a 135 de ani de la înființarea Băncii Naționale a României. Din partea Bibliotecii a participat Directorul instituției prof. Zanfir Ilie.

Ziua Bibliotecarului în Romania 15 - 30 aprilie

În perioada 15-30 aprilie 2015 Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” vă invită să participați la o serie de manifestări prilejuite de Ziua Bibliotecarului în România (23 aprilie) care coincide la nivel internațional cu Ziua Mondială a Cărții și a Dreptului de Autor dar și cu sărbătorirea ortodoxă a Sf. Gheorghe, ce vor avea loc atât la sediul central cât și la filiale!

Zilele Bunăvoinței în Bibliotecă 15 - 30 aprilie

De Ziua Bibliotecarului și în spiritul Sărbătorilor Pascale, Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia” Galaţi desfășoară Campania Zilele Bunăvoinței în Bibliotecă!!! Campania se va desfăşura în perioada 15 – 30 aprilie 2015 şi se adresează tuturor cititorilor bibliotecii ce nu au restituit cărţile până în acest moment. Dacă vor preda cărţile restante în perioada mai sus amintită vor fi scutiţi de la plata penalizărilor de întârziere şi a corespondenței. Precizare: Pentru evitarea situaţiilor neplăcute, în holul mare al Bibliotecii va fi amplasată o urnă în care se pot lăsa cărţile fără nici o altă formalitate.

Bibliotecar pentru o zi 15 - 30 aprilie

Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia” vă invită să-i treceți pragul în perioada 15-30 aprilie 2015, în calitate de „Bibliotecar pentru o zi”, având astfel ocazia de a pătrunde în culisele acestei profesii. Înscrierile se fac atat la sediul Bibliotecii, cat si la filiale, începând cu data de 15 aprilie 2015 între orele 09:00 - 16:00. Persoane de contact: responsabilii sectiilor de imprumut si a filialelor. Vă așteptăm!

Paştele la români! 10 - 20 aprilie

Filiala nr. 4 „Grigore Vieru” organizează în perioada 10 – 20 aprilie 2015 Paştele la români! - expoziţie de desene. Desenele sunt realizate realizate de elevii Colegiului Naţional „Al. I. Cuza” sub îndrumarea prof. Doina Mormenche, Oana Damian, Cătălina Tirim Mihaela Bujor şi bibliotecar Livia Elena Enea. Vă așteptăm la sediul nostru din Gara CFR Călători Galați, etajul 1!

Consiliului ştiinţific al Bibliotecii 8 aprilie

În data de 8 aprilie 2015, ora 11:00 va avea loc întrunirea membrilor Consiliului ştiinţific al Bibliotecii Judeţene „V.A. Urechia” Galaţi, cu următoarea ordine de zi: Prezentarea Raportului Consiliului ştiinţific pe trim. I 2015 (realizări şi perspective); Înaintarea propunerilor de activităţi pentru trim. al II-lea 2015, făcute de către membrii Consiliului ştiinţific al Bibliotecii şi aprobarea acestora cu completările rezultate în urma discuţiilor din plenul Consiliului ştiinţific.

Programul Bibliotecii în perioada Sărbătorilor Pascale 6 - 15 aprilie

Programul cu publicul în perioada 6 - 15 aprilie 2015 va fi între orele 9:00 - 17:00, iar în zilele 12 și 13 aprilie Biblioteca va fi închisă conform Codului Muncii. [Detalii program]

Biblioteca Altfel 5 - 10 aprilie

În perioada 05.04 – 10.04.2015, la sediul central al Bibliotecii Judeţene V.A.Urechia vor avea loc o serie de manifestări, vizite, expoziţii, în colaborare cu instituţiile de învăţământ din Galaţi şi din judeţul Galaţi, în cadrul programului educaţional „Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!”.

„Lumina din sufletul meu” 6 - 17 aprilie

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Galați, prin Centrul de zi pentru persoane adulte cu handicap „Luceafărul”, vă invită să vizitați expoziția „Lumina din sufletul meu” organizată în colaborare cu Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” în perioada 6 - 17 aprilie 2015 la sediul bibliotecii, etajul 1 în foaier. Scopul expoziției este de a prezenta prin intermediul artei, rezultatele obținute în urma activităților desfășurate în cadrul orelor de terapie - ocupațională cu persoanele adulte cu handicap, beneficiari ai serviciilor oferite de Centru.

Theodor Codreanu la 70 de ani 4 aprilie

În prezența a peste 200 de participanți a fost aniversat cunoscutul și reputatul scriitor, istoric și critic literar: Theodor Codreanu. Au fost prezenți scriitori din țară și de peste Prut (acadenicienii: Mihai Cimpoi, Nicolae Dabija și Vasile Tărâțeanu) precum și oficialitățile de la Vaslui și Iași. Din delegația gălățeană au fost Zanfir Ilie și Viorel Dinescu care au și susținut discursul aniversării.

Colocviul Constructorilor de Nave 3 aprilie

Vineri, 03 aprilie, ora 16:00, se va desfăşura cea de-a 38-a întâlnire lunară din cadrul Colocviului Constructorilor de Nave, organizat de Biblioteca „V.A. Urechia“ în parteneriat cu Asociaţia ANCONAV Galaţi şi Asociaţia Generală a Inginerilor Români, Filiala Galaţi (AGIR). Ciclul Şantierele navale româneşti: istorie şi performanţe - oameni şi fapte, continuă cu prezentarea şantierului naval din Orșova. Lucrările se vor desfăşura în sala Mihai Eminescu a Bibliotecii. Sunt aşteptaţi toţi cei interesaţi. Intrarea este liberă.

Salonul Literar „Axis Libri” 2 aprilie

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia“ Galați vă invită joi, 2 aprilie 2015, ora 18:00, la Salonul Literar „Axis Libri“, manifestare culturală organizată săptămânal în Sala de lectură „Mihai Eminescu“, la sediul central. Evenimentul va consta în două momente deosebite și distincte. Primul moment va cuprinde o întâlnire specială cu istoricul Cristian Păunescu, consilier al Guvernatorului Băncii Naționale a României, care: va susține Prelegerea „135 de ani de la crearea Băncii Naționale a României”; va lansa cartea „Tezaurul Băncii Naționale a României la Moscova” și va prezenta un film cu vizita Majestății Sale Regele Mihai la BNR precum și „Emisiunea de aur Ardealul nostru”. Al doilea moment va consta în lansarea volumelor „Pelegrin prin viața mea” și „Epigrame pe turcește”, autor Dan Căpruciu. Moderator: profesorul Theodor Parapiru.

Ziua Internaţională a Cărţii pentru Copii 2 aprilie

Joi, 02 aprilie 2015, cu prilejul Zilei Internaţionale a Cărţii pentru Copii, la sediul central a avut loc activitatea „În lumea personajelor de basm ale lui H.Ch. Andersen” – program artistic susţinut de elevii clasei a II-a B, Şcoala Gimnazială „Sf. Împăraţi”, coordonaţi de prof. înv. primar Luminiţa Bucur şi bibliotecar Mariana Patron şi membrii Asociaţiei Multifuncţionale Filantropice „Sf. Spiridon”, Galaţi, coordonaţi de prof. Cătălina Ranga şi prof. Gina Boşcu.

Din istoria Băncii Naționale a României 1 - 8 aprilie

Biblioteca „V.A. Urechia” vă invită să vizionați, în perioada 1 – 8 aprilie, în sala Mihai Eminescu de la etajul I, sediul central, expoziția „Din istoria Băncii Naționale a României”, dedicată sărbătoririi celor 135 de ani de la înființarea instituției bancare românești. Documentele expuse, cărți, bancnote și medalii fac parte din colecția personală a dlui Radu Moțoc.

Conferință de presă 1 aprilie

Miercuri, 1 aprilie 2015, începând cu ora 11,30, la Sala Mihai Eminescu, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați găzduiește conferința de presă a organizației partenere în activități educaționale și de voluntariat APCA - Asociația de Sprijin pentru Părinți și Copiii cu Autism, care va lansa un proiect unic în țară - „Afterschool interactiv și creativ pentru copiii SPECIALI”, desemnat câștigâtor la secțiunea „Inovație în educație”, pe platforma Teimplici.ro, cu finanțare din partea TELEKOM România.

Clubul de şah „Axis Libri” 1 aprilie

Miercuri, 01 aprilie 2015, orele 16,30, la Secţia Copii, a avut loc o nouă întâlnire a membrilor Clubului de Şah „Axis Libri”.

Opera tipografică a lui Antim Ivireanul 1 - 30 aprilie

Antim Ivireanul (cca. 1650 – 1716), Mitropolit al Țării Românești, mare cărturar medievalist, gravor, desenator, pictor, caligraf, iscusit tipograf și-a legat întreaga viață de meleagurile românești unde a ajuns la chemarea luminatului domn Constantin Brâncoveanu. A tipărit la București, Snagov, Râmnic și Târgoviște, între anii 1691-1715, 63 de cărți în limba greacă, română, slavonă și arabă, 39 dintre acestea fiind lucrate de el însuși. Multe dintre cărțile sale au înscris o pagină luminoasă în istoria literaturii române medievale (Psaltirea din 1694, Octoihul din 1712, Liturghierul din 1713) și au asigurat triumful deplin al limbii române în Biserică. Expoziția Opera tipografică a lui Antim Ivireanu este un omagiu adus marelui erudit canonizat de Biserica Ortodoxă Română în 1992 și prăznuit la 27 aprilie. Expoziția va cuprinde o selecție din opera marelui maestru al tipografiei românești și va fi deschisă în perioada 01.04-30.04.2015 la Popasul Bibliofilului, et. 1, mezanin, sediul central al Bibliotecii.

Poveştile fermecate ale lui H. Ch. Andersen 27 martie - 6 aprilie

În perioada 27 martie - 06 aprilie 2015, la sediul central, holul principal poate fi vizionată expoziţia de carte din colecţiile Secţiei pentru copii.

Utilizăm setul de caractere UTF-8