Matca
Contents
Date monografice
- Comuna Matca este situată în zona centrală a judeţului Galaţi. Este limitrofă municipiului Tecuci, cu care se învecinează la vest, la nord se învecinează cu comuna Munteni, la est cu comunele Corod şi Valea Mărului şi la sud cu comuna Drăgăneşti. Comuna Matca se află în câmpia Tecuciului, în zona central vestică a Ţinutului Covurluiului. Reţeaua hidrografică este slab reprezentată de pârâul Corozel, afluent al Bârladului. De cele mai multe ori acesta seacă în timpul verii. Comuna Matca are o suprafaţă totală de 8758 ha, din care 921 ha teren intravilan şi 7837 ha extravilan. Fără a exista date concrete despre efectivul populaţiei la începutul sec. XX, s-a apreciat că în 1898 populaţia comunei era de 2.260 locuitori, pentru a ajunge în anul 2000 la circa 11.825 locuitori.
frameless frameless frameless frameless
- Comuna Matca este compusă dintr-o singură localitate. Cuvântul Matca are două înţelesuri: matcă-regina albinelor şi matcă-albia apelor. Există mai multe variante despre întemeierea satului.
- Una spune că pe vremea lui Ştefan cel Mare trăia pe aceste meleaguri un cioban pe nume Rarinca, care avea cei mai buni stupi din zonă. În jurul stânii s-au strâns, în timp, mai mulţi oameni, formându-se un cătun. Locuitorii satelor învecinate au numit localitatea "satul mocanului cu matcă". A doua variantă spune că numele vine de la matca pârâului Corozel care trece chiar prin mijlocul comunei.Cea de-a treia variantă spune că numele comunei se trage de la numele unui călugăr - Matcaş care s-a stabilit în aceste locuri. În jurul bisericii construite de el au început să se strângă oameni, formând un cătun. Nu există documente care să ateste formarea şi existenţa exactă a localităţii Matca. Cert este că a fost atestată documentar prima dată în "Descriptio Moldaviae" a lui Dimitrie Cantemir. Comuna Matca a făcut parte până în anul 1951 din judeţul Tecuci, iar din acest an până în 1968 a făcut parte din raionul Tecuci şi apoi pe rând din regiunile Putna, Bârlad şi Galaţi. Din 1968 până astăzi, face parte din judeţul Galaţi. Comuna a luat fiinţă ca unitate administrativă din 1864. Între anii 1875-1876, satul Matca a făcut parte din comuna Cernicari. Între 1931-1932, a făcut parte din comuna Corod.
- Monumente istorice
- La o distanţă de 3-4 km de comună, se găseşte Valul lui Traian, care mai poartă şi numele de Calea lui Traian şi Drumul lui Traian.
Primăria MATCA
Date contact:
- Adresa: str. Centru, nr. 1140, loc. Matca, jud. Galaţi
- Cod poştal: 807185
- Telefon: 0236/860004, 860003
- Fax: 0236/860003
- E-mail: primariamatca@yahoo.com
- Site: www.comunamatca.ro
http://www.comunamatca.ro/index.html