Dumitru D. Șoitu

Revision as of 07:30, 13 May 2022 by Camelia (talk | contribs) (Fişier de autoritate)

(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)

Profesor, publicist, istoric literar
„Cunoaşterea profundă a creaţiei literare naţionale şi evaluarea ei la justa valoare nu se poate realiza fără o judicioasă raportare la sfera marilor capodopere universal.”
Autograf Dumitru D. Şoitu
Dumitru D. Şoitu - profesor, publicist, istoric literar

Prezentare

Licenţiat al Facultăţii de Filologie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Dumitru D. Şoitu şi-a desfăşurat o parte a carierei didactice în cadrul Liceului „Alexandru Ion Cuza” din Galaţi, îndeplinind şi funcţia de director adjunct al acestei instituţii. Devenit profesor al Liceului „Vasile Alecsandri”, instituţie unde a îndrumat generaţii de elevi, a rămas în memoria acestora atât ca un profesor care a ştiut să insufle învăţăceilor săi dragostea pentru limba şi literatura română, dar şi ca un „excelent profesor de energie şi speranţă”, după cum îl caracteriza fostul său elev, profesorul universitar Sergiu Tofan.
Pasionat de istoria literară gălăţeană, D. D. Şoitu s-a afirmat deosebit de activ în spaţiul publicistic prin scoaterea la lumină a cercetărilor realizate asupra unor scriitori gălăţeni ca Ioan S. Neniţescu, Barbu Nemţeanu, Constantin Z. Buzdugan, Anton Holban, Ştefan Petică, Jean Bart, Emil Maur-Passini, Spiridon Popescu, Ion Tohăneanu, Eugeniu Ştefănescu-Est şi mulţi alţii. Printre publicaţiile gălăţene la care a colaborat se numără Pagini dunărene, Catedra, Orizonturi şi Dunărea.
Preocuparea pentru valorificarea tradiţiilor literare locale şi-a găsit expresia în studii şi articole publicate în cadrul unor rubrici de istorie literară gălăţeană, precum „Profiluri gălăţene”, „Tradiţii literare”, „Tradiţii ale presei literare gălăţene” şi altele.
Având în centrul preocupărilor sale literare Galaţiul, a realizat studii inedite asupra unor scriitori care şi-au intersectat destinul cu cel al oraşului nostru: Vasile Alecsandri, Alexandru Macedonski, Henric Sanielevici, Pavel Dan dar şi asupra altora care i-au trezit interesul precum poetul Constantin Asiminei, profesor de filosofie al Liceului „Cuza Vodă” din Huşi, pe care l-a urmat şi D. D. Şoitu.
Întreaga sa viaţă a stat sub semnul cercetării istoriei şi culturii oraşului care l-a adoptat, având o contribuţie deosebită la iniţierea şi realizarea unor monografii ale Liceului „Vasile Alecsandri”. Alături de profesorii Laurenţiu Bourceanu şi Gheorghe S. Ştefănescu, D. D. Şoitu a reliefat rolul pe care Liceul „Vasile Alecsandri” l-a avut în viaţa culturală a oraşului. La împlinirea a 125 de ani de existenţă a Liceului „Vasile Alecsandri”, în 1992, împreună cu profesorul Gh. S. Ştefănescu, a editat o excelentă lucrare monografică, după ce realizase, împreună cu profesorii Gheorghe V. Chiricuţă şi Laurenţiu Bourceanu, monografia Liceului „Vasile Alecsandri” cu prilejul centenarului din 1967.
Personalitate recunoscută atât în Galaţi, cât şi pe plaiurile natale, D. D. Şoitu a fost inclus în monografiile instituţiilor de învăţământ de care a fost legat, Liceul „Alexandru Ioan Cuza” şi Liceul „Vasile Alecsandri” din Galaţi, precum şi în cea a Liceului „Cuza Vodă” din Huşi unde a urmat studiile liceale sau în monografia oraşului Huşi. De asemenea, Fundaţia „Collegium Vasile Alecsandri” a instituit în onoarea profesorului Premiul „D. D. Şoitu”, decernat elevilor înzestraţi cu talent literar. În anul 1996 a fost întemeiat Muzeul Colegiului „Vasile Alecsandri”, „respectând dorinţa marelui profesor D. D. Şoitu”, iar începând cu anul 2015, o sală de clasă a Colegiului Naţional „Vasile Alecsandri” îi poartă numele.

Biografie

Data şi locul naşterii: 2 iunie 1928, com. Vutcani, jud. Vaslui
Data şi locul decesului: 32 iunie 1994, Galaţi
Studii:
 • Liceul „Cuza Vodă” din Huşi (absolvit în 1948);
 • Facultatea de Filologie a Universităţii din Iaşi.
Activitate socio-profesională:
 • arhivar şef la Serviciul Arhivelor Statului – Regiunea Galaţi (1955-1956);
 • profesor la Liceul „Vasile Alecsandri” din Galaţi (1956-1958, 1961-1994);
 • profesor de limba şi literatura română şi director adjunct al Liceului „Alexandru Ioan Cuza” din Galaţi;
 • inspector şcolar pentru limba şi literatura română (1965-1968);
 • inspector general adjunct (1968-1970);
 • coordonator al revistei umoristice Bilete de papagal, realizată în cadrul Liceului „Vasile Alecsandri” din Galați (1970);
 • membru în colegiul de redacţie al revistei Orizonturi şi în cel al culegerii de lucrări metodico-ştiinţifice „Catedra”;
 • a făcut parte din Consiliul de conducere şi din Biroul executiv al Consiliului de conducere al Casei Corpului Didactic din Galați.
Afiliere:
 • vicepreşedinte și secretar al Societăţii de Ştiinţe Filologice - Filiala Galaţi;
 • membru fondator al Fundaţiei „Collegium Vasile Alecsandri” (1992).
Distincții - Decorații:
 • Titlul de „Profesor fruntaş”;
 • „Gradaţia de merit”;
 • Premiul I al Societăţii de Ştiinţe Filologice din România, Bucureşti (1974);
 • Premiul II al Concursului de istorie, critică şi documentaristică literară, Râmnicu-Vâlcea (1984).
Colaborări la publicații: Ateneu, Buletinul Societăţii de Științe Filologice, Catedra, Contemporanul, Convorbiri literare, Cronica, Dunărea, Gazeta învăţământului, Gazeta literară, Iaşul literar, Incandescenţe, Limbă şi literatură, Orizonturi, Pagini dunărene, Porto-Franco, Ramuri, Revista noastră, România liberă, România literară, Şcoala gălăţeană, Tribuna, Viaţa liberă, Viaţa nouă.

Fişier de autoritate

Catalogul electronic al Bibliotecii Judeţene "V.A. Urechia" Galaţi

Surse

 • Camelia Toporaş, Rocsana Irimia, Otilia Badea, Tena Bezman. Oameni în memoria Galaţiului : aniversări 2014, Galaţi, Axis Libri, 2015.

Referințe

 • Prof. univ. dr. Virgil Nistru Ţigănuş:
„Marele filolog D. D. Şoitu a fost un om de carte. Cred că părinţii îl dăruiseră cu bucuria de a şti totul. A caligrafiat sub arcadele culturii româneşti şi numele spiritualităţii dunărene.”
 • Prof. dr. Corneliu Goldu:
„Numele acestui MAGISTER se confundă cu însăși instituția școlară. De aceea, o sală de clasă a Colegiului Național „Vasile Alecsandri”, unde profesorul D. D. Șoitu a modelat atâtea generații de elevi, poartă numele său.”
 • Prof. univ. dr. Sergiu Tofan):
„Profesorul D. D. Şoitu a fost un excelent profesor de cuvânt, un excelent profesor de speranţă, unul dintre eroii luptei pentru purificarea cuvântului.”


A B C D E F G H I J K L M N O P R S Ş T Ţ U V Z