[ Galerie foto ]   [ Afișul manifestării ]
Inapoi | Index

Oameni și locuri în memoria Galațiului

Continuând seria expozițiilor dedicate gălățenilor de seamă, Biblioteca „V.A. Urechia“ se oprește luna aceasta asupra altor trei personalități cărora le sunt dedicate miniexpoziții, poziționate în foaierul de la etajul 1 al sediului bibliotecii.

foto
Ludovic Feldman

Ludovic Feldman (25 mai 1893, Galați - 11 septembrie 1987, București)

De la a cărui naștere se împlinesc 115 ani, s-a remarcat atât prin activitatea desfășurată ca violonist cât și prin compozițiile sale. Marele George Enescu a fost cel care l-a încurajat și sfătuit, recomandându-l drept „realmente dotat pentru compoziție - când spun realmente dotat aceasta înseamnă mult“. Asupra calităților sale s-au pronunțat pe lângă George Enescu și compozitori remarcabili ca Wilhelm Georg Berger sau Zeno Vancea. Biblioteca „V.A. Urechia“ deține în cadrul colecțiilor sale speciale, scrisori manuscrise ale compozitorului ce fac parte din corespondența întreținută de acesta cu fostul director al bibliotecii, D-nul Nedelcu Oprea.
Fișă biobibliografică
foto
Anghel Rugină

Anghel Rugină (n. 24 mai 1913 sat Vizurești, com. Buciumeni, jud. Galați)

Economist și academician român, împlinește luna acesta 95 de ani. Avându-i ca profesori (în cadrul Academiei de Înalte Studii Comerciale din București) pe Virgil Madgearu, Victor Slăvescu și Nicolae Iorga, obține titlul de doctor în economie în 1942. În 1944 emigrează, stabilindu-se ulterior în Statele Unite ale Americii, predând economie politică și finanțe la Universitatea din Portland, la Niagara University din New York și la Northeastern University din Boston. În colecțiile Bibliotecii „V.A. Urechia“ găsim pe lângă lucrări ale acestuia și două manuscrise dactilografiate donate de fratele acestuia, ing. Gheorghe N. Rugină.
Fișă biobibliografică
foto
Gheorghe Zane

Gheorghe Zane (11 aprilie 1897 Galați - 22 mai 1978 București)

Este comemorat luna aceasta, împlinindu-se 30 de ani de la moartea sa. Economist, dar în același timp și istoric, îi revine meritul de a fi contribuit la tratarea istoriei economiei naționale nu ca pe un simplu aspect al istoriei, ci ca disciplină autonomă. Dobândind în 1974 consacrarea științifică, prin alegerea sa ca membru titular al Academiei Române, Gheorghe Zane s-a remarcat și prin devoțiunea pentru opera lui Nicolae Bălcescu, căruia i-a dedicat numeroase studii și cărți, pe care le regăsim și în colecțiile Bibliotecii „V.A. Urechia“.
Fișă biobibliografică

Expoziția va fi deschisă în perioada 1 - 31 mai 2008, în foaierul de la etajul I la Sediul Central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia“. .

Biblioteca V.A. Urechia Galați
Realizat: 16 mai 2008