Inapoi | Index

Oameni în memoria Galațiului
la Biblioteca „V.A. Urechia“ Galați

Continuând seria manifestărilor din cadrul proiectului „Oameni în memoria Galațiului“, Biblioteca „V.A. Urechia“ organizează pe perioada lunii octombrie miniexpoziții dedicate personalităților aniversate în această lună:
[ Afișul manifestării ]

Foto
Vasile Alexandrescu Urechia

Vasile Alexandrescu Urechia (27 februarie 1834, Piatra Neamț - 22 noiembrie 1901, București)

Istoric, animator al vieții culturale, profesor, scriitor, organizator al învățământului românesc, a fost unul dintre cei care a luptat pentru desăvârșirea unității naționale și pentru cultivarea conștiinței naționale, un "sublim agitator pentru binele și mărirea neamului românesc".

A inițiat și a condus instituții precum Academia Română, Ateneul Român și nu în ultimul rând a fost cel care a organizat și a pus bazele "depozitului de cultură națională" reprezentat de Biblioteca ce îi poartă numele.

De Galați l-a legat și funcția de deputat și senator de Covurlui, funcție pe care a deținut-o din anul 1867 până la sfârșitul vieții.

Răsfoind presa vremii, ni-l putem închipui pe gălățeanul nostru de suflet așa cum era văzut de către contemporanii săi:

V.A. Urechiă Cine nu'l cunoaște? Toată lumea.
Profesor universitar, vechiu aprope ca Universitatea, istoric de frunte, orator distins, parlamentar de elită.
Inimă nu găsești alta ca a lui Conu Vasile: cine l'a cunoscut de aproape în vre-o împrejurare nu l'a mai uitat. Are numai simpatii și stime, numai prieteni și protejați.
Încet, încet, cu ochelarii pe nas, scoboară treptele Universităței, cu ghiosdanul roșu sub subțioară.
Acasă ajuns, se înfundă în vraful de cărți și hrisoave, în mormanul de note și notițe, cu care alcătuiește monumentala sa operă istorică.
Are însă și d-sa o dragoste, o dragoste la bătrânețe, înclinare aprinsă, neînfrânată, către o ea, pentru care se ruinează, căci îi trimite tot ce agonisește... Biblioteca Urechiă din Galați
.
(Foaia Populară, an. 1, nr. 7, 1 martie 1898, p. 2)
.


Fișă biobibliografică
Foto
Constant Tonegaru

Constant Tonegaru (26 februarie 1919, Galați - 10 februarie 1952, București)

Deși a avut o scurtă carieră literară și încă o mai scurtă viață, a fost remarcat și amintit de toți marii critici literari ce s-au aplecat asupra operei sale. Fiind propulsat în lumea literară de Vladimir Streinu și de prietenul său Barbu Cioculescu, a dus în general o viață boemă. În anul 1947 fiind arestat sub învinuirea de "conspirație împotriva siguranței statului" a fost închis și torturat de către securitate, fiind eliberat abia în 1951. Acest "Peer Gynt al poeziei", după cum l-a numit mai târziu Ion Vartic, a murit la scurtă vreme după ieșirea din închisoare, lăsând în urma lui doar un singur volum de versuri sub titlul "Plantații", apărut în 1945 la Editura Fundațiilor Regale. Acest volum împreună cu "Steaua Venerii" (al cărui manuscris fost încredințat tiparului în 1969 de către Barbu Cioculescu) și "Plantația de cuie" (apărut în 2003) pot fi văzute în cadrul microexpoziției organizate la sediul Bibliotecii "V.A. Urechia", încercând să ni-l aducă în memorie pe cel care împlinește în această lună 90 de ani de la naștere.
Fișă biobibliografică

Expoziția va fi deschisă în perioada 1 - 28 februarie 2009, în foaierul de la etajul I la Sediul Central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia“.

Biblioteca V.A. Urechia Galați
Realizat: 1 februarie 2009