Inapoi | Index

Oameni în memoria Galațiului
la Biblioteca „V.A. Urechia“ Galați

Continuând seria manifestărilor din cadrul proiectului „Oameni în memoria Galațiului“, Biblioteca „V.A. Urechia“ organizează pe perioada lunii octombrie miniexpoziții dedicate personalităților aniversate în această lună:
[ Afișul manifestării ]

Foto
Gheorghe Levcovici

Gheorghe Levcovici (14 martie 1909 Bender, Basarabia - 26 martie 1984 Galați)

Stabilit începând cu anul 1945 în Galați, Gheorghe Levcovici a activat în diverse instituții de învățământ gălățene ca profesor de desen, cea mai lungă perioadă petrecând-o la Liceul „Vasile Alecsandri„, unde a rămas în memoria elevilor săi drept „un bărbat distins, cu mustața tunsă scurt, înalt, cu o ținută impecabilă„, un dascăl iubit ce știa să impună respect. Deși mai puțin cunoscut gălățenilor, Gheorghe Levcovici a fost primul președinte al Cenaclului Artiștilor Plastici din Galați, participând la expozițiile colective organizate în orașul nostru alături de Nicolae Mantu. Puținele informații despre acesta și imagini ale picturilor prezente în colecția personală a familiei au fost rodul cercetărilor întreprinse de pasionatul de istoria Galațiului, Corneliu Stoica. În colecțiile Muzeului de Artă din Galați există o singură pictură a acestuia sub titulatura "Vatra din Tarcău"


Fișă biobibliografică
Foto
Ben Corlaciu

Ben Corlaciu (6 martie 1924 Galați - 16 iunie 1981 Paris, Franța)

Afirmându-se atât ca poet cât și ca prozator, Ben Corlaciu debutează editorial în 1941, la 17 ani, cu volumul de versuri „Tavernale“, iar în 1949 se afirmă și în proză cu volumul "Moartea lângă cer". Făcând parte din generația literară a războiului, Ben Corlaciu se afirmă prin atitudinea de frondă și revolta socială din poeziile sale, fiind permanent alăturat de către criticii literari unui alt gălățean, Constant Tonegaru. În 1975 solicită azil politic în Franța, unde îi apare postum volumul "Tout espoir sera puni : témoignage d'un écrivain roumain réfugié a Paris" (Orice speranță va fi pedepsită: mărturia unui scriitor român refugiat la Paris), în traducerea Maurei Barbu, volum ce oferă o imagine a vieții literare românești din anii 1950-1970.

.
Fișă biobibliografică
Foto
Niculae Abramescu

Niculae Abramescu (31 martie 1884 Târgoviște - 11 februarie 1947 Cluj)

Deși nu s-a născut la Galați, Niculae Abramescu și-a pus amprenta asupra învățământului gălățean în perioada 1907-1919, cât timp a fost profesor de matematică al Liceului „Vasile Alecsandri“. În Istoria matematicii din România, autorul, gălățeanul George Andonie își aduce aminte de profesorul său drept un om care cu „inteligența sa ageră, cu entuziasmul său tineresc și bunătatea pe care o radia“ s-a întipărit în sufletul elevilor săi. Elev al marelui matematician Gheorghe Țițeica, sub a cărui influență s-a format, Niculae Abramescu a fost unul dintre colaboratorii permanenți ai Gazetei matematice, devenind pe parcursul vieții membru a numeroase asociații naționale și internaționale din domeniul său de interes. În perioada cât a stat în Galați, Abramescu a publicat lucrarea „Formule pentru geometria triunghiului“, tot aici concepând și manuscrisele manualelor de mecanică și trigonometrie.

.
Fișă biobibliografică

Expoziția va fi deschisă în perioada 1 - 28 februarie 2009, în foaierul de la etajul I la Sediul Central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia“.

Biblioteca V.A. Urechia Galați
Realizat: 1 martie 2009