[ Afișul manifestării ]
Inapoi | Index

Oameni în memoria Galațiului
la Biblioteca „V.A. Urechia“ Galați

Continuând seria manifestărilor din cadrul proiectului „Oameni în memoria Galațiului“, Biblioteca „V.A. Urechia“ organizează pe perioada lunii februarie a anului curent, miniexpoziții dedicate personalităților aniversate în această lună:
[ Afișul manifestării ]

Foto Grigore Hagiu
Grigore Hagiu

Grigore Hagiu (27 septembrie 1933, Târgu Bujor, jud. Galați - 13 februarie 1985, București)

În luna februarie a acestui an, sub auspiciile proiectulu „Oameni în memoria Galațiului“, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia“ Galați îl aduce în memoria gălățenilor pe cel care a fost Grigore Hagiu, poetul născut pe plaiurile comunei Târgu Bujor acum 77 de ani, la 23 septembrie 1933.

După terminarea ciclului primar în comuna natală, Grigore Hagiu și-a continuat studiile la București, unde a urmat, pe parcursul unui an, cursurile Facultății de Cinematografie din cadrul Institutului „I.L. Caragiale“ București și apoi, începând cu 1955, Facultatea de Filologie a Universității din București.

A frecventat cercurile literare ale vremii, Cenaclul Tineretului și Cenaclul „Nicolae Labiș“, fiind apropiat de tinerii Nichita Stănescu, Cezar Baltag, dar și de Ion Băieșu, Fănuș Neagu și alți scriitori din generația sa pe care îi primea cu generozitate în cămăruța sa din București.

Redactor, pentru o scurtă perioadă de timp, a ziarului gălățean „Drum nou“ activează apoi în cadrul redacției revistelor „Gazeta literară“ (viitoarea „Românie literară“) și „Luceafărul“. Debutul editorial și-l face în 1962, cu volumul „Autoportret în august“, în colecția Luceafărul, cu o prefață semnată de Matei Călinescu, în care acesta își exprima „încrederea în talentul autentic al lui Grigore Hagiu... impus ca unul dintre cei mai buni poeți ai tinerii generații“.

„Să opui efemerului existenței eternitatea artei“, acesta era mesajul pe care aprecia criticul literar Valentin F. Mihăescu că îl transmitea poetul Grigore Hagiu prin opera sa, răsplătită cu premii ale Uniunii Scriitorilor (1970) și ale Asociației Scriitorilor din București (1978). Tărâmurile natale și-au pus amprenta pe viața și creația poetului, despre târgul „cu nume de floare sălbatecă“ și despre „bujorii care umpleau câmpurile cu mireasma lor dulceamară“ Hagiu vorbind adesea în creația sa. Anul acesta, în 13 februarie, ne amintim de „lujerul de pasăre zburînd vertical“ (cum era numit poetul bujorean de către scriitorul Fănuș Neagu), de la a cărui trecere în neființă se împlinesc 25 de ani și care a lăsat în urma sa „cuvintele ce l-au chinuit... să se amestece în gestul spicelor de grâu unduind spre malul apelor“.

Fișă biobibliografică: Grigore Hagiu.

Expoziția va fi deschisă în perioada 1 - 20 februarie 2010, în foaierul de la etajul I la Sediul Central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia“.
Biblioteca Județeană V.A. Urechia Galați
Copyrigth © 2009