Întoarcere în timp… în urmă cu 50 de ani, când actorii Radu Beligan, Colea Răutu, Dem Rădulescu și Florin Piersic filmau la Galați

Acum 50 de ani, unii dintre cei mai cunoscuți actori români se aflau la Galați, pentru a începe filmările la cunoscuta peliculă cinematografică Explozia.

Regizorul filmului, Mircea Drăgan, prezent și el la Galați, a satisfăcut curiozitatea gălățenilor prin intermediul publicistului Corneliu Mihăilescu, care i-a solicitat un interviu, publicat apoi în paginile cotidianului local. Astfel, cititorii ziarului Viața nouă au aflat că producția Studioului cinematografic „București” filmată în Galați avea ca sursă de inspirație o întâmplare reală petrecută în orașul lor la începutul anului 1971, „incendiul de pe vasul grec Vlachos, care a suscitat interesul scriitorului Ioan Grigorescu”. Mircea Drăgan explica prezența actorilor la Galați prin faptul că aceștia trebuiau să facă cunoștință cu atmosfera specifică portului și să vadă vasul pe care a izbucnit incendiul, tocmai pentru „că actorii își vor însuși astfel încet, încet noua identitate cerută de personajele filmului aflat în pregătire”.

Pentru producția cinematografică a cărei acțiune avea loc, în cea mai mare parte, pe un vas în flăcări și a cărei filmare a început la sfârșitul lunii mai a anului 1972, regizorul anunța o distribuție de excepție: în rolul principal actorul Gheorghe Dinică – pompierul petrolist, secondat de actori precum Toma Caragiu – prim-secretar, Radu Beligan – profesor de chimie, George Motoi – căpitan de vas, Dem Rădulescu – marinar pe șalupa căpităniei, Florin Piersic – un marinar străin și mulți alți mari actori români.

Ioan Grigorescu, cel care a intuit potenţialul cinematografic al poveştii, semna un articol cu privire la filmul în pregătire, în numărul din aprilie al revistei Cinema:

„… Va exploda sau nu va exploda moartea din pântecul vasului incendiat? Veţi spune, probabil, că ştiţi dinainte finalul, că nenorocirea nu se va produce, doar mărturie stă însăşi realitatea din care s-a inspirat povestea… Şi totuşi… […] Scenaristul și-a făcut datoria și singura lui dorință este ca filmul de pe ecranul minții lui să coincidă cu cel de pe ecranul minții regizorului și ambele să dea Cezarului – spectatorul – ce este al Cezarului: satisfacția de a vedea un Film.”

Filmul a cărui premieră de gală a avut loc în ziua de 23 decembrie 1972, la cinematograful „Central” din Galați, a adus în sală un public numeros dar și o parte dintre realizatorii producției cinematografice: regizorul Mircea Drăgan, autorul scenariului – scriitorul Ioan Grigorescu, actorii Radu Beligan, Colea Răutu, Toma Dimitriu, Draga Olteanu, Mircea Bașta, Jean Constantin.

Realizat „cu sârg și trudă”, filmul a fost premiat de Asociația Cineaștilor din România (ACIN) în anul 1972: scriitorul Ioan Grigorescu a primit Premiul pentru scenariu, actorului Gheorghe Dinică i-a fost decernat Premiul pentru interpretare masculină, iar regizorul Mircea Drăgan a fost răsplătit cu Premiul special pentru filmul de actualitate.

Întâmplarea care a fost sursa de inspirație pentru filmul Explozia a fost relatată în ziarul local Viața nouă. Despre evenimentele și oamenii (doar câțiva) care au stat la baza peliculei cinematografice au relatat publiciștii gălățeni Corneliu Mihăilescu și Ion Gh. Cenușă:

Ofițeri, subofițeri și militari în termen premiați pentru curajul dovedit în stingerea incendiului

„…Incendiul s-a anunțat duminică 10 ianuarie a.c. în jurul orelor 13.00. Comunicarea era însă laconică și fără precizări: «Foc în Bazinul Docuri din Galați». Atât. Dar acolo erau acostate șase nave. Pompierii reușesc însă să depisteze, e drept cu greu, nava «Vrachos» sub pavilion panamez.” […] Pompierii, sub comanda ofițerilor Ion Costea și Ion Iordache, au fost cei care au preluat operațiunile de localizare a focului [în timp ce] tuburile de oxigen au fost îndepărtate de pompieri ajutați de ofițerii Ioan Cosma, Chicoș Dimache și Marcel Vasiliu. Sfidând pericolul care-i pândea la fiecare pas, plutonierul adjutant Constantin Rusu, servantul Ion Bour și marinarul Marin Ștefănescu au coborât în sala mașinilor, unde erau buteliile de oxigen care puneau în funcțiune injectoarele. Au dat dovadă de sânge rece și de stăpânire de sine sergenții Ion Ștefan și Ion Toma, ofițerii Gheorghe Anghel și Stratilet Cîrciumaru, inginerul Petre Bălan, șeful pilot Ștefan Munteanu și căpitanul portului Iancu Mărgărit.

În cele peste 30 de ore care au trecut de la debutul incendiului până când situația a fost aplanată, au fost consultați profesorul Ion Șt. Popescu, șeful catedrei de chimie anorganică de la Institutul Politehnic Galați, directorul Combinatului Chimic din Tg. Mureș, cadre de specialitate din Ministerul Industriei Chimice.

Ore în șir de încordare au trecut și pentru inginerul Vasile Caraman, inspector șef în Inspectoratul General de Navigație, inginerul Gelu Kahu, directorul ICEPRONAV, inginerul Iulian Simionescu, directorul Direcției Navigației Fluviale „Navrom” și colonelul Ion Costea, comandantul Grupului Județean de Pompieri.

Aflați într-o luptă contracronometru cu incendiul, pompierii de la Grupul Județean de Pompieri împreună cu marinarii de la Direcția Navigației Fluviale „Navrom” și Administrația Fluvială a Dunării de Jos, susținuți de specialiștii de la ICEPRONAV și de la Șantierul Naval, au reușit să stăvilească focul și să pună capăt incendiului care a devenit ulterior sursă de inspirație pentru unul dintre cele mai cunoscute filme românești, în care putem astăzi să vedem cum arăta Galațiul acelor ani, prin obiectivul camerei de filmat.

Surse: Viaţa nouă, an. 27, nr. 8109, 12 ian. 1971; Viața nouă, an. 28, nr. 8525, 14 mai 1972; Cinema, an. 10, nr. 4, apr. 1972; Viața nouă, an. 29, nr. 8717, 23 dec. 1972.

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.