Oameni care au fost: Negoiţă Dănăilă

Pe 17 aprilie aniversăm 130 de ani de la naşterea celui care a intrat în istoria chimiei din România ca fondator al şcolii de chimie tehnologică din România şi al învăţământului superior de chimie industrială, prin înfiinţarea în 1919 a Institutului de Chimie Industrială din Bucureşti.

Născut în satul Buceşti (com. Iveşti, jud. Galaţi), membru a numeroase societăţi ştiinţifice din străinătate precum şi a Societăţii Române de Ştiinţe, a deţinut de-a lungul carierei profesionale funcţia de decan a Facultăţii de Chimie din cadrul Institutului Politehnic Bucureşti.

Recunoaşterea meritelor sale a venit odată cu alegerea sa ca membru de onoare al Academiei Române şi ca preşedinte al Institutului Naţional de Cercetări tehnologice. În 1998 a fost declarat post mortem, Cetăţean de Onoare al comunei Iveşti.

Microexpoziţia găzduită de Biblioteca “V.A. Urechia” şi dedicată acestuia cuprinde lucrări din colecţiile bibliotecii, respectiv fotografii şi documente autografe din fondul Colecţiilor speciale.

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.