Întoarcere în timp… acum 90 de ani, când Nicolae Iorga conferenţia la Teatrul Odeon

Acum 90 de ani, la 5 aprilie 1931, istoricul Nicolae Iorga, fost deputat de Covurlui, a susținut, la Galați, conferința Mihai Vodă Sturza și Galații. Evenimentul făcea parte din ciclul de conferințe pe care savantul și omul politic le-a susținut în mai multe orașe, cu prilejul împlinirii vârstei de 60 de ani. 

Astfel, cititorii ziarului Acțiunea din 8 apr. 1931 aflau din paginile ziarului: 

Duminică [5 apr. 1931] orașul nostru a fost în sărbătoare. Vizita d-lui Nicolae Iorga a avut un caracter sărbătoresc, care a antrenat pe într-o frumoasă împletire pe intelectualii orașului nostru. […]  o mulțime imensă cum de mult nu s’a mai văzut, umplea sala [Teatrului Odeon] până la ultimul loc. […] 

Este imposibil de rezumat o conferință a d-lui Iorga, în primul rând pentru că toate conferințele sale sunt atât de larg cuprinzătoare încât ar trebui redată în întregime și apoi pentru că farmecul stă mai cu seamă în forma strălucitoare de stil în care d. Iorga îmbracă ideile sale. În afară de subiectul propriu zis al conferinței care trata despre „Mihai Vodă Sturza și Galații”. 

Teatrul Odeon (str. Domnească nr. 23-25, în trecut nr. 35-39 după numerotarea veche) era cunoscut la începutul anilor `30 ca „cel mai elegant teatru din Galaţi”. După terminarea celui de-al Doilea Război Mondial și naționalizarea din 1948, clădirii teatrului i-a fost schimbată destinaţia, devenind Cinema Republica. În anexa de lângă cinematograf a funcționat după anul 1950 Librăria Maxim Gorki, denumită ulterior Librăria C. Negri (1968).

Referinţe:

D-l Nicolae Iorga la Galați. În: Acțiunea, an. 2, nr. 244, 8 apr. 1931, p. 2. P.G. IV 2

Cinema Republica din Galați : [fotografii]. Galaţi, 1977. Imagini din colecțiile Bibliotecii „V.A. Urechia” Galați. F III 637/ F III 640

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.