Ce să mai citim! Despre micro-traume, în interpretarea psihanalistei Margaret Crastnopol

Pentru cei interesați de găsirea unor soluții pentru vindecarea rănilor psihice cumulate, volumul dr. Margaret Crastnopol, intitulat Micro-trauma, poate fi o propunere utilă de lectură.

Dar ce este trauma? Trauma reprezintă o leziune fizică sau psihică, în funcție de factorii ce determină trauma distingându-se două mari categorii: traume fizice cauzate de factori naturali, independenți de om și traume psihice provocate de factori ce țin de om și nu numai. Psihologii au definit trauma ca un eveniment de o intensitate foarte mare, eveniment care apare în viața individului și care depășește posibilitățile sale de adaptare, în timp ce o micro-traumă poate fi un eveniment comun care este perceput negativ.

În acest sens, volumul Micro-trauma propune soluții pentru tratarea rănilor psihice micro-traumatice, subtile, care apar în interacțiunile cu persoanele apropiate și care se acumulează și subminează stima de sine a unei persoane, îi distorsionează caracterul și îi influențează relațiile cu ceilalți.

Din cauza ritmului de viață alert, toți suntem afectați de astfel de evenimente minore negative, fără însă a le conștientiza întotdeauna și uneori este necesar să luăm măsuri și să facem o schimbare în viață, cartea prezentată putând fi de ajutor în acest sens.

Din cuprinsul cărții:

  1. Micro‑trauma cumulativă aparent ascunsă: o perspectivă
  2. Retragerea lipsită de amabilitate și traversarea ei
  3. Degenerarea statutului de cunoscător
  4. Intimitatea tensionată: chemarea sirenei
  5. Retușarea psihică și agreabilitatea excesivă
  6. Rigiditatea cronică și daunele colaterale ale acesteia
  7. Indignarea nestăpânită
  8. Micile crime și alte micro‑atacuri de fiecare zi
  9. Drumul spre reparație

Bogată în ilustrări clinice, cartea poate fi utilă studenților, psihologilor, psihiatrilor, terapeuților și tuturor celor care încearcă să înțeleagă modul în care se desfășoară aceste procese distructive și cum pot fi oprite și înlocuite de moduri mai sănătoase de interacțiune.

Margaret Crastnopol este doctor în psihologie, psihanalist și formator în cadrul Seattle Psychoanalytic Society, Institute of Contemporary Psychoanalysis, Los Angeles, și William Alanson White Institute of Psychiatry, Psychoanalysis & Psychology. Este autoare a numeroase studii pe tema problemelor privind atașamentul și a diferitelor tipuri de micro-traume.

Cartea poate fi găsită la sediul central al bibliotecii, la împrumut la domiciliu și la sala de lectură ( cota II 122.070).

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.