Întoarcere în timp…. în urmă cu 90 de ani, în Galați, era dezvelit bustul doctorului Alexandru Carnabel

În urmă cu 90 de ani, pe data de 25 mai 1931, era dezvelit la Galați bustul doctorului Alexandru Carnabel.

La eveniment au fost prezenți, printre alții, reprezentanţi ai autorităţilor administraţiei locale, personalităţi ale lumii medicale din Iaşi, Bucureşti și Cluj, medici gălăţeni, soţia lui Alexandru Carnabel, pictorul Nicolae Mantu  și fostul senator de Covurlui, profesorul Moise N. Pacu.

Bustul dr. Alexandru Carnabel, realizat prin subscripție publică, la inițiativa unui comitet condus de primarul de la acea vreme, Cristache Teodoru, a fost realizat din bronz de către artistul plastic Oscar Spaethe. Amplasat inițial pe strada Romulus, bustul a fost coborât de pe soclu în anul 1965, atunci când a început construirea blocurilor din cartierul Mazepa și a fost mutat în curtea Spitalului de  Psihiatrie „Elisabeta Doamna”.

Al. Carnabel : caricatură din periodicul gălăţean „Acţiunea” din 8 apr. 1931

Dr. Alexandru Carnabel s-a stabilit la Galaţi la 3 ianuarie 1903, când a fost numit chirurg şef al Spitalului „Sf. Spiridon”, unde a desfăşurat o bogată activitate medicală şi ştiinţifică. A fost membru corespondent al Societăţii de Chirurgie din Paris şi unul dintre principalii animatori ai acţiunilor organizate de „Societatea pentru profilaxia tuberculozei”, „Crucea Roşie” şi „Asistenţa publică”. A fost unul dintre membrii fondatori ai Cercului Cultural din Galaţi  (înfiinţat la 14 ianuarie 1907) care reunea în componenţa lui scriitori, medici, profesori, jurişti și funcţionari de vază ai oraşului.

Chirurg eminent, doctorul Carnabel a împărtășit din prodigioasa sa artă o lume întreagă de suferinzi. Galații ajunsese un centru chirurgical către care veneau bolnavi din toată țara. Aici, în spitalul Spiridoniei, găseau nu numai un artist al bisturiului, nu numai un clinician desăvârșit, dar și un om, cum chiar în rasa apostolică a medicilor nu prea se găsesc mulți. Pasiunea cu care opera, grija consumatoare pe care o consacra bolnavului în faza post-operatoare, erau legendare.” (dr. Pedro Braunstein)

Referințe: Acţiunea, an. 2, nr. 280, 24 mai 1931; Adevărul, an. 44, nr. 14539, 26 mai 1931; Acțiunea, an. 2, nr. 282, 27 mai 1931.

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.