Întoarcere în timp… în urmă cu 90 de ani, când ziarul interbelic gălățean „Acțiunea” sărbătorea un an de existență

  

Apărut în ediție specială la 8 iunie 1930, ziarul interbelic gălățean „Acțiunea” era editat într-un format similar ziarelor din capitală, adică… „cu o tehnică ireproșabilă și cu serviciu rapid de informațiuni ce și-a căpătat încrederea mulțimii încă din primele zile”.

Publicația avea o redacție specială în București, corespondenți în centre importante precum Tulcea, Reni, Ismail, Sulina și Isaccea, precum și corespondenți speciali în comunele județului.

Aniversarea unui an de existență a ziarului era astfel reflectată în editorialul din data de 29 iunie 1931: pornită cu un capital moral însemnat și cu un entuziasm de nedescris de care a dat dovadă fondatorul acestei gazete, «Acțiunea» pășește cu pași repezi spre victoria ce o așteaptă în câmpul de activitate al presei românești…

Din redacția ziarului Ben. Mozes scria:

A trecut un an de când «Acțiunea» este în viață. Un an de zbucium și de muncă care ne-a oțelit pentru scopul care luptăm… Noi cu toții am pornit la muncă pentru înjghebarea acestui ziar alături de inițiator, care este harnicul nostru director, am fost călăuziți de faptul că, prin munca noastră să dăm orașului Galați un organ de presă cinstită care să poată apăra cu tărie, atunci când ar trebui, nevoile cetățenilor.”

Ziarul gălățean Acțiunea avea subtitlul „cel mai mare cotidian informativ din regiunea Dunării de Jos” și a rezistat pentru o lungă perioadă de timp, între anii 1930 și 1944.

George Mihăilescu, directorul și proprietarul ziarului, publica în paginile acestuia poezii lirice, dar mai ales satirice, precum şi spectacole de revistă, semnând sub pseudonimul „Anonimu”. Pe lângă rubricile umoristice, de duminică, pana sa de ziarist profesionist se implica serios și în anchete.

După instituirea regimului comunist, George Mihăilescu a cunoscut opresiunea autorităților, tipografia fiind sechestrată și ziarul închis, în timp ce ziaristul gălățean a fost arestat în anul 1949 și închis în penitenciarele din Jilava și Pitești. A murit în anul 1991.

George Mihăilescu în anul 1981

Referințe: Acțiunea, an 2, nr. 311, 29 iun. 1931; Acțiunea, an 2, nr. 293, 8 iun. 1931; Acțiunea, an 2, nr. 295, 11 iun 1931; Acțiunea, an. 2, nr. 296, 12 iun. 1931.

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.