Aurel Manolache

Compozitor, dirijor
„... nu există pentru mine satisfacție mai mare decât... să mă aud fluierat pe stradă. E vorba, firește, de melodiile mele...”
Autograf Aurel Manolache
Aurel Manolache - compozitor, dirijor

Prezentare

Aurel Manolache s-a născut în Galaţi, oraşul „Valurilor Dunării”, dar destinul l-a purtat pe ţărmul mării, la Constanţa, oraş mângâiat de valurile Mării Negre şi vegheat de Ovidiu. L-au însoţit, în acest parcurs, fratele, cunoscutul actor Gelu Manolache, şi fiul, Liviu Manolache, la rândul lui, slujitor devotat al Thaliei.
Absolvent al Liceului „Vasile Alecsandri”, instituţie de prestigiu a Galaţiului, Aurel Manolache a deținut, în perioada anilor de studii, postul de dirijor al orchestrei liceului, care îl avea în acei ani ca solist pe regretatul Nicolae Nițescu.
De-a lungul timpului, deși plecat din Galați, compozitorul a fost nelipsit de la întâlnirile cu foştii colegi de liceu. La reîntâlnirea de 50 de ani a promoției sale, Aurel Manolache a oferit foștilor colegi darul său special, o melodie dedicată anume acestui eveniment, în interpretare proprie, intitulată „Semicentenarul”, în ale cărei versuri și-a transpus întreaga emoţie trezită de amintirea acelor vremuri.
Primii paşi ca profesionist în domeniul muzicii i-a făcut tot la Galaţi, unde, alături de Ion Antoniu, Spiru Xantopol, A. Gheorghiu, G. Nebunelli, Ion Dodu, a reuşit să pună bazele „Ansamblului Muzical”, în 1954, ansamblu care a stat la baza Teatrului Muzical „Nae Leonard” din Galați.
Activitatea sa ulterioară, o dată cu stabilirea în Constanța, a fost pusă în slujba Teatrului de Estradă „Fantasio”, considerat „copilul său de suflet”, cât şi în slujba Euterpei, muza muzicii și a poeziei lirice, muză care i-a guvernat întreaga viață, dăruindu-i inspirație și talent, concretizate într-un șir nesfârșit de şlagăre, care au cucerit, ani de-a rândul, sufletul iubitorilor de muzică. În 1969, după scindarea Teatrului de Stat din Constanţa în trei instituţii, Teatrul de Dramă şi Comedie, Teatrul Liric şi Teatrul de Revistă „Fantasio”, fiecare având statut artistic şi juridic propriu, Aurel Manolache a devenit directorul acestuia din urmă, reuşind, alături de colectivul teatrului, să îl plaseze în rândul elitei instituţiilor de gen din România, transformându-l într-o marcă a calităţii şi succesului pe plan naţional.
Melodiile compuse de-a lungul timpului de Aurel Manolache au fost încredințate unor nume sonore ale muzicii uşoare românești precum Dan Spătaru, Margareta Pâslaru, Corina Chiriac, Alexandru Jula, Ionel Miron, Ilona Moţica, Cătălin Crişan, Loredana Groza, interpreţi care le-au transformat în şlagăre nemuritoare, adeseori cu răsunet dincolo de granițele țării. Astfel, melodia Ale tale a fost interpretată de duetul compus din Margareta Pâslaru şi Dan Spătaru pe scena Festivalului de la Varadero (Cuba) în anul 1967, iar în anul 1969, Julio Iglesias a interpretat-o pe scena Festivalului „Cerbul de aur” de la Braşov.
Prin firele sale neştiute, destinul a făcut ca Aurel Manolache să se stingă din viaţă în oraşul natal, unde se afla tocmai pentru a juriza etapa zonală a Festivalului „Mamaia Copiilor”. Urmând dorinţa expresă a acestuia, compozitorul a fost înmormântat în cimitirul central al oraşului, Cimitirul „Eternitatea” din Galaţi.
Gălăţenii au ştiut să preţuiască personalitatea lui Aurel Manolache prin acordarea, în 2005, a titlului de „Cetăţean de onoare al oraşului Galaţi” şi prin atribuirea numelui său unei străzi din oraşul natal.

Biografie

Data şi locul naşterii: 5 octombrie 1931, Galaţi
Data şi locul decesului: 9 martie 2010, Galaţi
Studii:
 • Liceul „Vasile Alecsandri” din Galaţi (1942–1950);
 • în timpul liceului a studiat muzica cu Spiru Xantopol (teorie-solfegiu) şi Grigore Isailă (dirijat);
 • studii muzicale la Conservatorul Particular „Arta” din Galaţi (1947-1950) cu Iancu Aron (armonie, contrapunct) şi N. Antoniu (compoziţie);
 • lecţii particulare de instrument cu Bebe Doicu şi Harry Reininger.
Activitate socio-profesională:
 • în anii de liceu a ocupat postul de dirijor al orchestrei Liceului „Vasile Alecsandri” din Galați;
 • dirijor al Orchestrei Populare „Valurile Dunării” din Galaţi (1950-1952) și al Ansamblului de Cântece şi Dansuri al oraşului Galaţi (1952-1954);
 • profesor suplinitor de muzică la Școala Medie de Marină din Galaţi (1953-1955);
 • profesor la Şcoala Metalurgică din Galaţi (1954-1956);
 • dirijor şi director al Teatrului de Estradă din Galaţi (1954-1956);
 • s-a mutat la Constanţa (1956) unde a devenit dirijor la Teatrul Marinei Militare din Constanţa (1956-1959);
 • şef al Secţiei de estradă a Teatrului de Stat din Constanţa (1959-1969);
 • prim-dirijor şi director al Teatrului „Fantasio” din Constanţa (al cărui fondator este) (1969-1990);
 • a înfiinţat, în cadrul Teatrului „Fantasio”, Secţia muzicală pentru copii (1972);
 • a înfiinţat, în Constanța, grupul vocal-instrumental de copii „Euxin” (1984);
 • a revenit la conducerea Teatrului „Fantasio” în 2002, pentru încă doi ani, până la desfiinţarea sa, în 2004;
 • preşedinte al juriului şi regizor al Festivalului „Constelaţii Dunărene” (2005, 2006);
 • a înfiinţat, împreună cu fiul său, Liviu Manolache, Asociaţia Culturală „Mamaia Copiilor” (ian. 2008);
 • a întreprins turnee artistice în S.U.A., Canada, U.R.S.S., Bulgaria, Germania, Israel, Siria, Polonia, Cehoslovacia, Austria, Belgia, Olanda, Italia, Elveţia, Portugalia, Turcia etc.;
 • a fost membru în juriile festivalurilor de muzică ușoară: „Voci de copii” (Aninoasa), „Ceata lui Piţigoi” (Galaţi), „Constelaţii Dunărene” (Galaţi), Festivalul Naţional de Muzică Uşoară „Dan Spătaru” (Medgidia).
Afiliere:
 • membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România (1968).
Distincţii-decoraţii:
 • Ordinul „Steaua Republicii Socialiste România”, clasa a V-a, conferit prin Decret nr. 1132 din 25 dec. 1967;
 • Ordinul „Meritul Cultural”, clasa a II-a (1981);
 • Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria F - Promovarea culturii, conferit prin Decret nr. 544 din 5 iulie 2004;
 • Titlul de „Cetăţean de onoare al oraşului Galaţi”, conferit prin Hotărârea nr. 566 din 22 nov. 2005;
 • Diplomă de excelenţă, conferită post-mortem de Radio România Regional, pentru promovarea artei în rândul copiilor (2011).

Fișier de autoritate

Catalogul electronic al Bibliotecii Judeţene "V.A. Urechia" Galaţi

Surse

 • Camelia Toporaş, Rocsana Irimia, Otilia Badea, Tena Bezman, Mihaela Bute. Oameni în memoria Galaţiului : aniversări 2011, Galaţi, Axis Libri, 2013.

Referințe

 • Margareta Pâslaru: „Îl admiram pentru atenţia acordată micilor cântăreţi, grija faţă de generaţiile următoare fiind pe primul loc în agenda lui de lucru. Entuziasmul contagios pe care îl ştiam de-o viaţă şi spiritul organizatoric fără egal, vor fi greu de urmat.”
 • Alexandru Jula: „Îi datorez totul! Ani de zile am colaborat cu Aurel Manolache, chiar şi atunci când a devenit director la Teatrul Fantasio din Constanţa. I-am cântat piesele și chiar dacă între noi era o diferenţă doar de trei ani, l-am considerat părintele meu, cel care a avut cel mai important rol în cariera mea, omul care mi-a deschis drumul în carieră...”
A B C D E F G H I J K L M N O P R S Ş T Ţ U V Z