Doina Ștefănescu

Artist plastic, profesor
"Practicând o pictură sinceră, bazată pe cunoaşterea temeinică a meşteşugului, asigurându-i acesteia o încărcătură emoţională pe măsura sentimentelor trăite, Doina Elena Ştefănescu rămâne în plastica gălăţeană un nume ce se cuvine a fi cinstit cu veneraţie." (Corneliu Stoica)
Doina Elena Ştefănescu - artist plastic, profesor
Autograf Doina Elena Ştefănescu

Prezentare

Artist plastic şi dascăl, Doina Elena Ştefănescu a fost îndrumată pe calea picturii de renumitul pictor Ion Neagoe, profesor la Academia de Arte Plastice din Iaşi, desăvârşindu-şi studiile în cadrul prestigiosului Institut de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti.
Pe parcursul carierei sale, desfăşurată în învăţământul gimnazial din oraşul Galaţi, Doina Elena Ştefănescu a împletit cu succes activitatea didactică cu cea artistică, în cei peste 35 de ani de creaţie transpunând în lucrările sale peisaje, portrete, natură statică, frânturi ale frământărilor sale artistice.
O parte a creaţiei artistei îşi trage seva din folclorul şi arta populară caracteristice locurilor unde şi-a petrecut copilăria alături de bunici, în comuna Cudalbi, lucrările adunate în ciclul intitulat „În amintirea părinţilor” demonstrând cunoaşterea motivelor populare ale zonei, transpuse pe pânză, „fie sub forma citatului folcloric, fie trecându-le prin filtrul propriei personalităţi şi atribuindu-le sensuri şi semnificaţii noi”.
Discretă, dedicată celor pe care îi îndruma pe calea artei şi picturii, a rămas în amintirea celor apropiaţi ca o persoană extrem de sensibilă, astfel cum o evoca, într-un articol, scriitoarea Katia Nanu, la un an de la dispariţia sa: „Doina Ştefănescu a trăit extrem de repede, îndreptându-şi inima către copiii cărora le tot punea penelul în mână, uitând mai mereu că trebuie din când în când să se iubească şi pe sine. Nu prea avea timp pentru frumuseţea din ea, amânându-se mereu în folosul celorlalţi...”
O parte a picturilor sale reconstituie amintirea Galaţiului, oraşul vechi, case care astăzi nu mai există, aspecte din zona portului şi a falezei Dunării, ceea ce conferă lucrărilor sale, dincolo de valoarea artistică, şi o valoare documentară deosebită. Profesorul Corneliu Stoica a evidenţiat diversitatea creaţiei artistei plastice, pe care a inclus-o în „Dicţionarul artiştilor plastici gălăţeni”, apreciind că „a abordat cu îndrăzneală şi în egală măsură peisajul, natura statică, portretul, compoziţia. A folosit tehnici diferite, pictura sa cucerind prin sinceritatea discursului plastic, prin varietatea tematică, prin ştiinţa compoziţională, prin echilibru sau prin cromatica uneori luminoasă, strălucitoare, alteori mai sobră sau chiar cu unele accente dramatice.”
Remarcată pentru „simţul construcţiei plastice, valorile cromatice şi al semnificaţiilor cu trimitere la iluzoriul paradis terestru” de criticul de artă Valentin Ciucă, care constata că „tot ceea ce a realizat în pictură ţine de o altfel de monografie a locurilor”, a fost inclusă de acesta, alături de picturile sale reprezentative, în lucrarea de referinţă „Un secol de arte frumoase în Moldova”.
Dascăl dăruit, artist plastic înzestrat, Doina Elena Ştefănescu rămâne un reper al vieţii artistice gălăţene prin creaţiile pline de sensibilitate pe care le-a lăsat în urma sa, ocupând un loc binemeritat în plastica feminină a oraşului de la Dunăre.

Biografie

Data şi locul naşterii: 14 iulie 1933, Galați
Data şi locul decesului: 27 iulie 2002, Galați
Studii:
 • Facultatea de Arte Plastice din cadrul Institutului de Artă din Iaşi, la clasa profesorului Ion Neagoe (absolvită în 1966);
 • Facultatea de Muzeografie – Muzeologie din cadrul Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti (1983)
Activitate socio-profesională:
 • a predat pictura la Şcoala Populară de Artă Galaţi;
 • profesor de desen în învăţământul preuniversitar gălăţean;
 • a expus lucrări în cadrul expoziţiilor personale organizate atât în Galaţi (1985-1989, 1991-1994, 2000) şi Tecuci (1987), cât şi în ţară: Brăila (1968), Iaşi (1970, 1986), Bârlad (1988) şi Bucureşti (1990, 1992, 1994);
 • a participat cu lucrări la numeroase expoziţii colective de artă plastică, printre acestea numărându-se cele organizate la Bacău, Chişinău (1983), Suceava (1984), Galaţi (1990, 1992);
 • a participat la expoziţii naţionale ale profesorilor de desen din România;
 • a expus la Saloanele Moldovei de la Bacău şi Chişinău;
 • deţine lucrări în mai multe muzee din ţară şi în colecţii particulare din România, Republica Moldova, Israel, Germania, Canada, Statele Unite ale Americii, Italia.
Afiliere:
 • membru al Uniunii Artiştilor Plastici - Filiala Galaţi (1993).

Fişier de autoritate

Catalogul electronic al Bibliotecii Judeţene "V.A. Urechia" Galaţi

Surse

 • Camelia Toporaş, Rocsana Irimia, Otilia Badea, Tena Bezman. Oameni în memoria Galaţiului : aniversări 2012 - 2013, Galaţi, Axis Libri, 2014.

Referințe:

 • Katia Nanu:
„Un pictor cerne culorile prin suflet ca apoi să le aştearnă în calea luminii pentru primenire. Chipurile, străzile, obiectele din lucrările Doinei Ştefănescu au primit botezul luminii de vară şi nu s-au înclinat, se înalţă în sufletul nostru ca o recoltă a bucuriei şi rodesc din nou lumină.”
 • Valentin Ciucă:
„Disponibilitatea pentru toate subiectele posibile ale picturii s-a distins deopotrivă în peisajul cu inflexiuni nostalgice, convertite în echivalenţe cromatice subiective, natura statică şi, cu rezultate semnificative, în portretul din imediata proximitate.”
A B C D E F G H I J K L M N O P R S Ş T Ţ U V Z