Gelu Ionescu

Critic și istoric literar, eseist, jurnalist
Gelu ionescu.jpg

Biografie

Data şi locul naşterii: 8 iunie 1937, Galaţi
Studii :
  • Facultatea de Filologie a Universității din București (1978).
Titluri științifice:
  • Doctor în filologie al Universităţii Bucureşti, specialitatea literatură comparată (1973).
Activitate socio-profesională:
  • a fost asistent, apoi lector la Catedra de literatură comparată şi teorie literară a Facultăţii de Limba şi Literatura Română din cadrul Universităţii Bucureşti (1963-1982); s-a stabilit în München,Germania (1983); a fost Senior Program Editor la Radio Europa Liberă timp de doisprezece ani, comentator politic și realizator al programului Actualitatea culturală românească; lector de literatura şi limba română la Institutul de Romanistică al Universităţii din Heidelberg (1995-2002); s-a pensionat în anul 2002.
Afiliere:
  • membru al Uniunii Scriitorilor din 1976.
Premii:
  • Premiul Uniunii Scriitorilor din R.S.R. pentru volumul „Romanul lecturii” (1976), lucrare de pionierat în România în domeniul esteticii receptării; Premiul pentru critică al Uniunii Scriitorilor, pentru volumul „Anatomia unei negații”, volum respins de cenzura comunistă din 1973 și până în 1989; volumul Copacul din câmpie a fost distins cu Marele Premiu ASPRO la Târgul International de Carte Bookarest (2004).
Colaborări la publicații: „Contemporanul”, „Viața românească”, „Amfiteatru”, „România literară”, „Vatra”, „Steaua”, „Apostrof”.

Note


Fişier de autoritate

Catalogul electronic al Bibliotecii Judeţene "V.A. Urechia" Galaţi
A B C D E F G H I J K L M N O P R S Ş T Ţ U V Z