Gheorghe Levcovici

Artist plastic şi profesor
„Fără documentare activitatea noastră, a artiştilor plastici, nu ar fi posibilă... În realizarea unei lucrări artistul are toată posibilitatea să-şi dezvolte gama talentului său, să surprindă natura ce reprezintă cadrul în deplină armonie cu frământările interioare ale personajelor.”
Autograf Gheorghe Levcovici
Gheorghe Levcovici - artist plastic, profesor

Prezentare

Basarabean prin naştere, Gheorghe Levcovici s-a stabilit la Galaţi în anul 1945 unde a profesat în cadrul mai multor instituţii de învăţământ. „Bărbat distins, cu mustaţa tunsă scurt, înalt, cu o ţinută impecabilă”, Gheorghe Levcovici făcea parte din categoria profesorilor care traversează memoria timpului, rămânând o amintire de neşters din anii copilăriei. Astfel, pentru elevii săi de la Liceul „Vasile Alecsandri”, unde şi-a desfăşurat cea mai mare parte a carierei profesionale, profesorul de desen Gheorghe Levcovici a rămas acel dascăl iubit care ştia să impună respect, introducându-i cu dragoste în tainele artei căreia i s-a dedicat întru totul.
În aria profesiei pe care a transformat-o cu succes în artă, Gheorghe Levcovici s-a afirmat şi în plan asociativ, fiind primul preşedinte al proaspătului înfiinţat Cenaclu al Artiştilor Plastici din Galaţi ce s-a transformat ulterior în filiala Galaţi a U.A.P.R. A participat la expoziţiile colective organizate în oraşul ce l-a adoptat, fiind alături de Nicolae Mantu, Lola Schmierer-Roth şi Nicolae Spirescu unul dintre ctitorii mişcării plastice gălăţene.
Picturile sale demonstrează ataşamentul faţă de peisajul satului tradiţional, dar şi sensibilitatea pentru frumuseţea naturii.
Alături de pictură, Gheorghe Levcovici s-a afirmat şi în grafică, una dintre sursele de inspiraţie preferate fiind reflectarea unor evenimente istorice în zona judeţului Galaţi. Pentru a transpune în imagini evenimentele din 1907, artistul s-a documentat în satele Rogojeni, Oarba (astăzi Suceveni), Slivna, Cavadineşti, realizând studii de peisaj şi portrete ale ţăranilor gălăţeni participanţi la răscoală.
Lucrările sale au ilustrat paginile unor ziare precum Flacăra sau Viaţa nouă din 1956, Contemporanul sau Gazeta literară din 1957, cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la răsunătoarele răscoale ţărăneşti din anul 1907.
Pasionatul cercetător Corneliu Stoica a scos la lumină puţinele informaţii despre Gheorghe Levcovici, introducându-l în galeria pictorilor gălăţeni reprezentativi, imaginile picturilor prezente în colecţia personală a familiei Teodor şi Sanda Levcovici, demonstrând pe deplin vocaţia creatoare a artistului. Colecţiile Muzeului de Artă din Galaţi păstrează pentru posteritate lucrarea „Vatra din Tarcău”, una dintre operele artistului inspirată din lumea satului românesc.

Biografie

Data şi locul naşterii: 14 martie 1909, Tighina (actual Bender), Republica Moldova
Data şi locul decesului: 26 martie 1984, Galaţi
Studii:
 • Academia de Arte Frumoase din Iaşi.
Activitate socio-profesională:
 • s-a stabilit împreună cu familia la Galaţi (1945);
 • profesor de desen la Liceul „Vasile Alecsandri” din Galaţi (1945-1967);
 • profesor de desen la Seminarul Teologic „Sfântul Apostol Andrei” din Galaţi (1940-1941, 1946-1947);
 • profesor de desen la Liceul Nr. 5, Liceul Sportiv şi Liceul „Mihail Kogălniceanu” din Galaţi;
 • alături de Nicolae Mantu a pus bazele mişcării plastice din Galaţi, organizând expoziţii anuale de grup (începând cu anul 1948);
 • a practicat pictura în ulei, desenul în creion şi cărbune, monotipul;
 • după 1965, pictorul nu a mai fost prezent în viaţa artistică a breslei;
 • repertoriul tematic al lucrărilor sale cuprinde aspecte urbanistice, secvenţe din munca pescarilor, din activitatea locuitorilor Galaţiului pentru refacerea centrului oraşului distrus în timpul bombardamentelor din cel de-al doilea război mondial, peisaje acvatice, evocări cu caracter istoric, scene de interior, naturi statice, flori.
Afiliere:
 • membru şi primul preşedinte al Cenaclului Artiştilor Plastici din Galaţi, infiinţat in 1951;
 • membru al Uniunii Artiştilor Plastici (din 1950).

Fişier de autoritate

Catalogul electronic al Bibliotecii Judeţene "V.A. Urechia" Galaţi

Surse

Camelia Toporaş, Rocsana Irimia, Otilia Badea, Mihaela Bute, Oameni în memoria Galaţiului : aniversări 2009, Galaţi, Axis Libri, 2010.
A B C D E F G H I J K L M N O P R S Ş T Ţ U V Z