Radu Macovei

Ziarist
Radu macovei.jpg

Biografie

Data şi locul naşterii: 1 martie 1943, Roman, jud. Neamț
Data şi locul decesului: 24 septembrie 2020, București
Studii :
  • clasa I începută la Liceul „Titu Maiorescu” (astăzi „I.L. Caragiale”) din București și continuată la Fetești; clasa a II-a la Moinești și Roman; clasa a III-a la Școala nr. 1 „Gh. Asachi” din Iași și la Școala „Al.I. Cuza” din raionul Tătărași, Iași; Liceul „Costache Negruzzi” din Iași; Facultatea de Filologie din cadrul Universităţii „Al.I. Cuza” Iaşi (1965).
Activitate socio-profesională:
  • se mută la Iaşi la 4 ani; după stagiul militar, ziarist, redactor stagiar la secţia Cultură-învăţământ la cotidianul gălățean Viaţa nouă din 25 dec. 1965; în 1976 datorită dosarului (ginere de preot) a fost dat afară; inspector cultural; după 1989, a fondat, împreună cu un grup de prieteni ziariști cotidianul Viața liberă; ziarist, redactor șef, și director general la Viaţa liberă timp de 20 de ani; după decembrie 1989 a înființat primul ziar liber din România; a făcut istorie în publicistică prin editorialele sale din ziarul de care s-a legat o bună parte a vieţii sale, Viaţa liberă, o însumare selectivă a acestora constituind volumul Vremea struţocămilei, document al marilor prefaceri social-politice ale acelor vremuri; s-a retras din activitate în vara anului 2011.
Afiliere:
  • membru fondator, vicepreşedinte (1990-2008) al Uniunii Ziariştilor Profesioniştilor din România; președinte al Filialei Galați a UZPR.
Distincții:
  • Ordinul Ziariștilor, clasa I (2002).
Premii:
  • Premiul național „Virgil Tatomir” pentru activitatea jurnalistică, acordat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (2002); Premiul de excelenţă al Uniunii Ziariştilor din România pentru volumul Vremea struţocămilei (2004); Ordinul Ziariștilor, cls. I din partea Uniunii Ziariștilor Profesioniști (2011); Premiul revistei Literatură şi artă din Chişinău la Festivalul Internaţional al Aforismului, ediţia I (Tecuci, 5-6 oct. 2017).
Debut:
  • publicistic în Viaţa nouă, cu o cronică la Craii de Curtea Veche (1965).

Fişier de autoritate

Catalogul electronic al Bibliotecii Judeţene "V.A. Urechia" Galaţi


A B C D E F G H I J K L M N O P R S Ş T Ţ U V Z