Doina Ștefănescu

Revision as of 17:01, 3 November 2020 by Tena (talk | contribs) (Created page with "<div style="text-align: justify;"> '''''Artist plastic, profesor''''' :'''''„... s-a căutat prin pictură pe sine şi a avut bucuria de a se fi găsit.”''''' (Valentin C...")

(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)

Artist plastic, profesor
„... s-a căutat prin pictură pe sine şi a avut bucuria de a se fi găsit.”

(Valentin Ciucă)

Alexandru Carnabel - medic
Autograf Alexandru Carnabel

Prezentare

Artist plastic şi dascăl, Doina Elena Ştefănescu a fost îndrumată pe calea picturii de renumitul pictor Ion Neagoe, profesor la Academia de Arte Plastice din Iaşi, desăvârşindu-şi studiile în cadrul prestigiosului Institut de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti.
Pe parcursul carierei sale, desfăşurată în învăţământul gimnazial din oraşul Galaţi, Doina Elena Ştefănescu a împletit cu succes activitatea didactică cu cea artistică, în cei peste 35 de ani de creaţie transpunând în lucrările sale peisaje, portrete, natură statică, frânturi ale frământărilor sale artistice.
O parte a creaţiei artistei îşi trage seva din folclorul şi arta populară caracteristice locurilor unde şi-a petrecut copilăria alături de bunici, în comuna Cudalbi, lucrările adunate în ciclul intitulat „În amintirea părinţilor” demonstrând cunoaşterea motivelor populare ale zonei, transpuse pe pânză, „fie sub forma citatului folcloric, fie trecându-le prin filtrul propriei personalităţi şi atribuindu-le sensuri şi semnificaţii noi”.
Discretă, dedicată celor pe care îi îndruma pe calea artei şi picturii, a rămas în amintirea celor apropiaţi ca o persoană extrem de sensibilă, astfel cum o evoca, într-un articol, scriitoarea Katia Nanu, la un an de la dispariţia sa: „Doina Ştefănescu a trăit extrem de repede, îndreptându-şi inima către copiii cărora le tot punea penelul în mână, uitând mai mereu că trebuie din când în când să se iubească şi pe sine. Nu prea avea timp pentru frumuseţea din ea, amânându-se mereu în folosul celorlalţi...”
O parte a picturilor sale reconstituie amintirea Galaţiului, oraşul vechi, case care astăzi nu mai există, aspecte din zona portului şi a falezei Dunării, ceea ce conferă lucrărilor sale, dincolo de valoarea artistică, şi o valoare documentară

deosebită. Profesorul Corneliu Stoica a evidenţiat diversitatea creaţiei artistei plastice, pe care a inclus-o în „Dicţionarul artiştilor plastici gălăţeni”, apreciind că „a abordat cu îndrăzneală şi în egală măsură peisajul, natura statică, portretul, compoziţia. A folosit tehnici diferite, pictura sa cucerind prin sinceritatea discursului plastic, prin varietatea tematică, prin ştiinţa compoziţională, prin echilibru sau prin cromatica uneori luminoasă, strălucitoare, alteori mai sobră sau chiar cu unele accente dramatice.”

Remarcată pentru „simţul construcţiei plastice, valorile cromatice şi al semnificaţiilor cu trimitere la iluzoriul paradis terestru” de criticul de artă Valentin Ciucă, care constata că „tot ceea ce a realizat în pictură ţine de o altfel

de monografie a locurilor”, a fost inclusă de acesta, alături de picturile sale reprezentative, în lucrarea de referinţă „Un secol de arte frumoase în Moldova”.

Dascăl dăruit, artist plastic înzestrat, Doina Elena Ştefănescu rămâne un reper al vieţii artistice gălăţene prin creaţiile pline de sensibilitate pe care le-a lăsat în urma sa, ocupând un loc binemeritat în plastica feminină a oraşului de la Dunăre.
Al. Carnabel : caricatură din periodicul gălăţean „Acţiunea” din 8 apr. 1931

Biografie

Data şi locul naşterii: 14 iulie 1933, Galați
Data şi locul decesului: 27 iulie 2002, Galați
Studii:
  • Facultatea de Arte Plastice din cadrul Institutului de Artă din Iaşi, la clasa profesorului Ion Neagoe (absolvită în 1966);
  • Facultatea de Muzeografie – Muzeologie din cadrul Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti (1983)
Activitate socio-profesională:
Afiliere:
Distincții – Decorații:
Colaborări la publicaţii:

Fişier de autoritate

Catalogul electronic al Bibliotecii Judeţene "V.A. Urechia" Galaţi

Surse

  • Camelia Toporaş, Rocsana Irimia, Otilia Badea, Tena Bezman. Oameni în memoria Galaţiului : aniversări 2012 - 2013, Galaţi, Axis Libri, 2014.

Referințe:

  • dr. Neculai Livescu:
"