Ce felicitări își trimiteau gălățenii de Paște?

Cu ocazia sărbătorilor de Paști, la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, în foaierul de la etajul 1 al Sălii de lectură, puteți să admirați expoziția organizată de Serviciul Referințe și Compartimentul Colecții Speciale, care pune în valoare o colecție de felicitări de Paști sub titlul „Ce felicitări își trimiteau gălățenii de Paște?”.

Mesajele de felicitare transmise rudelor și prietenilor din alt oraș sau din altă țară, sau chiar celor aflați mai aproape, în același oraș, constituiau un semn de aducere aminte, de respect și de afecțiune pe care generațiile trecute îl transformau într-un adevărat ritual, care implica alegerea și cumpărarea felicitărilor potrivite, compunerea mesajului, scrisul cât mai caligrafic și îngrijit, apoi trimiterea prin poștă a plicului, cu suficient timp înainte ca mesajul să ajungă la momentul potrivit.

Una dintre sărbătorile importante care prilejuia trimiterea de felicitări era și este și acum Paștele, fapt demonstrat de felicitările prezente în expoziția organizată la sediul Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”. În expoziție se găsesc atât felicitări din Colecțiile Speciale ale bibliotecii, cât și unele provenite din donații sau arhive personale, așa cum este arhiva dnei Mioara Slabu, care ne-a pus la dispoziție cu generozitate colecția familiei.

Cristos a înviat ! : fotografie tip carte poştală ilustrată color datată 1925 (F I 3.077)

Fie că au tematică religioasă sau sunt ilustrate cu pui, iepurași și ouă încondeiate, felicitările trimise cu ocazia celei mai importante sărbători creștine de peste an transmit un sentiment de bucurie sinceră și de speranță, pe care sperăm că îl vor simți toți cei care vor admira expoziția bibliotecii.

Cristos a înviat ! : carte poştală ilustrată color datată 30 apr. 1910 (F I 2.130)

Flori de primăvară, crenguțe înflorite, ouă înroșite, copii veseli și perechi de îndrăgostiți, toate acestea reprezintă tot atâtea teme regăsite în ilustrațiile felicitărilor de Paște. Bineînțeles, nu lipsește salutul pascal: Cristos a Înviat!

Între aceste felicitări se disting patru cărți poștale provenite din Colecțiile Speciale ale bibliotecii, cu tematică diferită, ce provin din perioada 1910-1925, luând în considerare datarea mesajelor și data ștampilei poștale.

Una dintre acestea, tipărită la București, la editura „Depozitul Universal Șaraga”, în jurul anului 1911, are ilustrată o imagine de familie, cu membrii Familiei Regale a României: Principesa Maria, Principele Carol și Principesa Ileana, în colțul din dreapta sus fiind imprimat salutul pascal: „Christos a înviat!”. Pe verso, expeditoarea, a scris următorul mesaj:

Felicitare de Paști, datată 1911 (F I 3.196)

Stimată dragă,

Primiți sincerele noastre felicitări și vă doresc o viață fericită și îndelungată.

Vă doresc sărbători vesele și fericite.

A d-voastră colegă, Constanța D. Codreanu

O altă felicitare, datată 31 martie 1921, este adresată familiei Oto Cristescu, impiegat CFR, de pe Str. Vasile Lupu nr. 39 Galați. Cartea poștală, ce prezintă ca ilustrație un cuplu de îndrăgostiți, poartă pe verso următorul mesaj:

Christos a Înviat ! : carte poştală ilustrată, datată 31.03.1921 (F I 2.693)

Dragii noștri prieteni,

Cu prilejul Sf. Sărbători ale Paștelui,

vă aducem prinosul sentimentelor noastre de profundă dragoste ce vă păstrăm,

și totodată „poftă bună la cozonaci”!

Cristos a Înviat!

Cu prilejul Sfintelor Sărbători ale Paștelui, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” vă dorește ca Sărbătorile Pascale să vă aducă sănătate și liniște sufletească!

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.