În data de 3 mai, în întreaga lume, este marcată Ziua Mondială a Libertăţii Presei, proclamată de O.N.U. în anul 1993, în urma unei recomandări UNESCO, din anul 1991.
Ziua Mondială a Libertății Presei a fost instituită pentru a atrage atenţia întregii lumi asupra importanței și obligaţiei respectării libertății de exprimare, aşa cum sunt ele stabilite în Declarația Universală a Drepturilor Omului, care, la articolul 19 arată că:
„Orice om are dreptul la libertatea opiniilor și exprimării; acest drept include libertatea de a avea opinii fără imixtiune din afară, precum și libertatea de a căuta, de a primi și de a răspândi informații și idei prin orice mijloace și independent de frontierele de stat”.
Pentru libertatea de opinie, mulți ziariști au plătit uneori cu viața sau cu ani lungi de detenție, lupta pentru libertatea cuvântului continuând și în zilele noastre pe întreaga planetă, în toate statele ale căror sisteme politice nu respectă acest drept.

În fața redacției ziarului „Acțiunea” în 1930 (în centru ziaristul George Mihăilescu)
La Galați au existat de-a lungul timpului valoroși lideri de opinie, jurnaliști care au suferit pentru „vina” de a-și expune în articole de presă părerile critice, adesea împotriva regimurilor politice și exponenților acestora.
Personalitate marcantă a Galaţiului, George Mihăilescu (1902-1991), director și proprietar al ziarului Acțiunea în perioada interbelică, a fost unul dintre cei care aveau să ofere gălățenilor „o gazetă bine informată și mult apreciată de cititori”. „Cel mai mare cotidian informativ din regiunea Dunării de Jos”, apărut între 1930 și 31 iul. 1944 la Galați, ziarul interbelic gălățean „Acțiunea” publica articole cu caracter local, fiind editat într-un format similar ziarelor din capitală, „cu o tehnică ireproșabilă și cu serviciu rapid de informațiuni ce și-a căpătat încrederea mulțimii încă din primele zile”. Publicația avea o redacție specială în București și corespondenți speciali în orașe importante din țară și în comunele județului.
Directorul George (Gheorghe) Mihăilescu (Michailescu) semna numeroase editoriale și articole și coordona politica editorială a periodicului, fără a ezita să descrie negativ persoane și evenimente, criticând corupția și moravurile reprezentanților orașului și ai țării. George Mihăilescu a fost, de asemenea, unul dintre principalii animatori culturali ai Galațiului şi un reprezentant de frunte al breslei jurnaliştilor, preşedinte al Sindicatului Ziariştilor din Galaţi și fondator și vicepreşedinte al Federaţiei Generale a Presei de Provincie din România
În 1949, George Mihăilescu a fost arestat de regimul comunist, tipografia ziarului a fost rechiziționată de reprezentanții noului regim totalitar ce se instalase în România, iar ziarul a fost închis. Eliberat după mulți ani de detenție politică, în anul 1964, trecând prin ororile penitenciarelor de la Jilava și Pitești, ziaristul George Mihăilescu a rămas unul dintre reprezentanții de seamă ai cuvântului neîngrădit din orașul nostru.
Surse: Violeta Ionescu, „Cine a fost George Mihăilescu-Anonimu?”, în Dunărea de Jos, nr. 136, iun. 2013, p. 29-30; Acțiunea, nr. 100, 8 iun. 1992, p. 1.