Îi urăm astăzi „La mulți ani!” lui Tatian Anghelescu, amintindu-le gălățenilor de una dintre trupele care au activat la începuturile rock și folk la Mila 80:
ARCHAEOPTERIX
Începuturile trupei sunt prin 1967. Patru elevi, unul în clasa a IX-a, Tatian Anghelescu (chitară bas) și trei în clasa a VII-a – frații gemeni Gheorghe (chitară solo) și Relu Vasiliu (tobe), alături de Ștefan Goda (Pickiu, chitară armonie) își unesc forțele pentru a pune bazele unei trupe, după moda vremii.
Tatian Anghelescu își amintește:
„Instrumente nu prea aveam, așa că am apelat la părinți și ne-am dotat cu o stație de bas de 7 wați și o chitară bas HORA românească, tobe (adică toba mare cu pedală, premier, fus-cinel și un cinel mare), o stație DOINA de 15 wați pe care intrau chitările și vocile. Și trebuia să cânti cu instrumentele și vocea LIVE. O altă problemă era sala de repetiții. Așa că plângând noi pe la diverse organizații sindicale care aveau săli de festivitați, am reușit să avem așa ceva la parter, la blocul A5 ,apoi la I3 și mai apoi la CIN CIN, în Țiglina 2. Marile showuri (adică seri dansante pentru tineri) erau prin liceele care aveau săli de sport sau cantine – LMK, LICM, LIA (liceu de fete -wow (!!))”.
Când a fost momentul alegerii unui nume pentru formație, modelul a fost cel al timișorenilor de la Phoenix (numele unei reptile care a făcut trecerea la zburătoare). Au ales Archaeopterix, după numele piesei formației Sideral, în care se spunea: „aș vrea să fiu Archeopterix și să am glasul tău”.
Revin la amintirile lui Tatian:
„Fiind noi talentați (niciunul nu a avut studii muzicale) și frumușei, ne-am zis – hai la fete și am început să cântăm Beatles (ex. Girl, Michelle). Apoi am trecut la lucruri mai complicate: Paranoid (Black Sabath), Hey Joe (Jimi Hendrix), Speed King (Deep Purple), Satisfaction (Rolling Stones) etc. baza rămânând marii The Beatles”.
Au cântat și la serile de dans de la Casa de Cultură a Studenților, alături de Cristal, Grup 17 și Spațial.
În 1969 Ștefan Goda pleacă la Râmnicu Sărat cu familia și trupa rămâne în formulă de trei. Este perioada cu cele mai notabile realizări. Susțin concerte, participă la Cântarea României, iar in 1972, la Festivalul trupelor galațene, iau locul 1 alături de Cristal. După 2 ani, Relu Vasiliu pleacă în S.U.A. și trupa ajunge la final. Tatian Anghelescu și Gheorghe Vasiliu vor continua să activeze, separat, în diverse alte colaborări.
Extras din articolul „Începuturi rock și folk la mila 80” (apărut în revista Axis Libri, an. 15, nr. 57, dec. 2022),
ce îi are ca autori pe Cornel Stranschi împreună cu Tatian Anghelescu, Iorgu Caraman, Tiberiu Cazan, Viorel Dan, Vasile Șeicaru, Ioan Vasile
Fotografii din colecția Tatian Anghelescu