Karte der Donau von Ulm bis zur Mündung, Viena, (19–?), hartă cu o lungime de 17 m, în format Leporello, care prezintă cursul navigabil al Dunării de la Ulm până la Sulina, la o scară de 1 : 125.000.
Formatul Leporello și-a luat numele de la servitorul lui Don Giovanni din opera lui Wolfgang Amadeus Mozart. În celebra arie a catalogului de cuceriri al lui Don Giovanni, Leporello desfășoară o listă lungă a femeilor căzute în vârtejul amoros al maestrului (două mii șaizeci și cinci), în fața Donnei Elvira, ca pe un acordeon.
După lansarea operei lui Mozart, formatul Leporello a devenit o modă. În epoca victoriană a fost utilizat frecvent la editarea albumelor fotografice, a seriilor de cărți poștale și a cărților ilustrate pentru copii. În prezent, utilizarea sa este la fel de variată, formatul fiind foarte potrivit pentru editarea fotografiilor panoramice, a hărților, reclamelor sau ghidurilor turistice, dar și ca o formă de artă, grație naturii sale sculpturale.
Harta aflată în colecțiile Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” a apărut la editura companiei austriece Erste Donau-Dampfschiffahrts-Gesellschaft (D.D.S.G.). Înființată în anul 1829 la Viena, cu participare engleză, aceasta companie a câștigat, un an mai târziu, privilegiul imperial de a folosi vapoare pe Dunăre și a deschis curse regulate între Viena și Constantinopol, via Galați.
La sfârșitul secolului al XIX-lea, D.D.S.G.-ul era cea mai mare companie de navigație fluvială din lume, în patrimoniul său aflându-se o flotă de 200 de nave, aproximativ 1000 de barje, șantiere navale proprii, o mină de cărbune și o linie de cale ferată. Mai târziu, ca urmare a Primului Război Mondial și a rezultatelor sale, compania a suferit pierderi foarte mari, peste 85% din totalul bunurilor deținute.
Harta prezentată însumează 114 coli policrome, care au fost lipite între ele, cu îmbinările în așa fel planificate încât să formeze un acordeon. Blocul pliat a fost legat în interiorul unor coperte dure din carton. Legenda hărții oferă explicații pentru semne convenționale utilizate, cum ar fi podurile de cale ferată și cele rutiere, locurile cu legătură feroviară, locurile de ancorare, afluenții din stânga și din dreapta Dunării, baraje, mori, porturi de iarnă, stațiile D.D.S.G. etc.
Pe hartă se regăsesc și planurile principalelor localități de pe Dunăre, inclusiv cel al orașului Galați unde pot fi observate sediile Arsenalului Marinei și Infanteriei Marine.
Documentul a fost achiziționat de la anticariat și se păstrează în fondul Colecțiilor speciale ale Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, la cota H I 173.
.
.