Amintiri din istoria locală: restaurantul Miorița

Ziarul local Viața nouă din 2 iulie 1967 nota:

„La Galați, pe strada Republicii, într-o clădire complet refăcută, s-a deschis restaurantul «Miorița»”

Situat pe o arteră principală a orașului, restaurantul „Miorița” [fostul restaurant „Bicaz”], la data inaugurării, întrunea toate condițiile pentru a se numi local cu specific vrâncean:

„Salonul restaurantului, care reproduce la scară mărită un interior de casă țărănească montană, are pereții tapetați cu șindrilă și piatră de râu, peste care, din loc în loc au fost prinse carpete, ștergare și covoare aduse din Țara Vrancei. Mobilierul este lucrat artistic în stil popular cu încrustații în lemn.

Alături se află grădina restaurantului care, de asemenea are o înfățișare vrâncenească. În cele 6 cerdacuri, ornate artistic se află mese din lemn masiv și scaune din butuci, iar în mijlocul curții străjuie fântâna cu ciutură. Atât în salon cât și în grădină de află câte un cotlon pentru pregătitul mâncărurilor specifice.

Interesant este și iluminatul exterior cu felinare din fier forjat.”

Original prin proiectare și construcție, datorită colectivului Întreprinderii de reparații și construcții Galați și a meșterilor Cooperativei de consum din Soveja, care au executat lucrările din șindrilă și mobilierul din lemn, restaurantul „Miorița” a fost multă vreme o veritabilă atracție pentru gurmanzi, oferind preparate tradiționale românești într-un decor autentic.

Gălățenii sau doar trecătorii prin Galați care „s-au perindat prin tindă, pe sub umbra pomilor, la răcoarea fântânii și au stat la masă mare, țărănească la restaurantul «Miorița»” au rămas cu amintirile gustoaselor preparate moldovenești, precum puiul la ceaun cu mămăliguță, tochitura de purcel sau sărmăluțele în foi de varză fierte în oala de lut, tocănița moldovenească, ciorba de pasăre cu tăiței de casă, pastrama țărănească de purcel, trandafirii din carne tocată cu satârul și multe altele.

Cine a poposit la restaurantul „Miorița” sigur își amintește de grozava ciorbă de potroace, de cocoloşul moldovenesc, de renumita tochitură cu ouă scrob şi telemea rasă dar și de preparatele dulci: colțunașii cu brânză de vaci și smântână, învârtita moldovenească, plăcinta „poale-n brâu”.

Restaurantul „Miorița” a fost multă vreme un loc autentic și primitor, care și-a răsfățat oaspeții cu gustoasele preparate moldovenești.

(T. Bezman)

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.