Albumul Presei – gânduri și autografe din 1892 (2) : Regele Carol I și Lascăr Catargiu

Dedicațiile unice incluse în acest volum, despe care aflați mai multe în primul episod, reprezintă transcrieri fidele ale mesajelor originale, scrise de mână de către autori, oferind cititorilor ocazia rară de a se conecta direct cu estetica caligrafică specifică epocii de sfârșit de secol XIX.
Aceste mesaje transmise prin intermediul albumului schițează portrete verbale ale personalităților care le-au conceput, revelându-le viziunile și aspirațiile.

Printre gândurile pe care le putem citi în album, se numără cugetarea lui Carol I al României, care a subliniat importanța perenă a cuvântului scris, implicit a presei, prin intermediul proverbului latin: „Verba volant, scripta manent” (Cuvintele zboară, scrierile rămân).

Într-o notă similară, Lascăr Catargiu, președintele consiliului de miniștri al vremii, și-a exprimat speranța că presa va urma să-și îndeplinească adevăratul său scop, acela de a aduce la lumină adevărul, și nu de a provoca disensiuni: „Doresc ca din diua de astadi se propășescă presa spre adeveratul ei scop, care este de a lumina și nu de a desbina.”

Lascăr Catargiu (1823-1899) este legat de Galați prin funcția  de pârcălab al ţinutului Covurlui, pe care a ocupat-o în perioada 1853-1854, cât și cea de deputat din partea ţinutului Covurlui în Adunarea Electivă-Legislativă a Moldovei de la Iaşi (1858-1862). De asemenea, a condus, alături de G. Vernescu, ziarul gălăţean Poşta (devenit organul partidului liberal conservator). A susținut construirea liniei ferate Galați-Bârlad și s-a împotrivit desființării regimului de porto-franco al Galațiului.

A ocupat, de asemenea, funcții importante, precum cea de deputat în Divanul ad-hoc din Iaşi (1857), ministru de Interne în guvernul Moldovei (27 apr. 1859 – 21 sept. 1859), preşedinte al Consiliului de Miniştri şi ministru de Interne (1871-1876, mart.- nov. 1889, 1891-1895), agent diplomatic al României la Belgrad (sept. 1877 – apr. 1879).

A avut o moşie în satul Golăşei, fost sat în Târgu Bujor, unde a ctitorit o biserică cu hramul Adormirii Maicii Domnului, sfinţită în 1896. În 1893 a fost decorat de Împăratul Germaniei, cu ocazia nunţii A.S.R. Prinţul Ferdinand, cu marele cordon al „Vulturului Roşu” .

Un bust din bronz al lui Lascăr Catargiu, realizat de sculptorul florentin Raffaelo Romanelli, a fost instalat inițial, în anul 1928, în partea terminală a monumentului „Unirii Principatelor”, din fața Grădinii Publice din GalațiÎ, în anul 1948 acesta fiind dat jos de pe soclu de către autoritățile comuniste. În anul 1999, acesta a fost instalat în partea stângă a clădirii Facultății de Inginerie din Galați.

(T. Bezman)

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.