Întoarcere în timp… când la Galați a avut loc primul concert al orchestrei Ion Voicu

Ion Voicu

În urmă cu 55 de ani, la Galați, a avut loc „Primul concert al orchestrei Ion Voicu”, așa cum titrau ziarele vremii. Nici cotidianul local nu uita să anunțe un astfel de eveniment de excepție, astfel că pe prima pagină a cotidianului local, Viața Nouă, apărea  titlul: „Un oaspete de seamă și un concert inedit: Ion Voicu și orchestra sa”.

În anul 1969, Ion Voicu, reprezentant al violonisticii românești, despre care ziarele vremii scriau că este de aproape trei decenii «cap de afiș» al vieții concertistice din țară și din marile centre muzicale de peste hotare, a inițiat și dirijat o formație de cameră.

Orchestra, formată din membri de seamă ai primelor orchestre simfonice din Capitală, a susținut la Galați primul său concert public. Această manifestare a constituit, totodată, primul concert de muzică cultă prezentat în cadrul elegant și ospitalier al noii Case de Cultură a Sindicatelor din Galați.

Casa de Cultură a Sindicatelor

Orchestra de cameră „București”, alcătuită din 27 de instrumentiști talentați, dintre care 20 cântau la instrumente cu coarde, iar 7 la instrumente de suflat, era compusă din unii dintre cei mai buni muzicieni din orchestrele Radioteleviziunii, Filarmonicii „George Enescu” și Operei Române. În componența orchestrei se aflau artiști emeriți, profesori universitari și tineri muzicieni talentați. Printre aceștia se numărau Alexandru Rădulescu (violă), Ion Bădănoiu (corn), Emil Bâclea (fagot), Edi Guți (oboi), precum și violoniștii Radu Zvorișteanu și Igor Turjanski.

În urmă cu 55 de ani, la Galați, a avut loc debutul oficial al orchestrei de cameră „București”, ocazie specială în care violonistul Ion Voicu a preluat pentru prima dată rolul de dirijor, schimbând arcușul cu bagheta. Într-o armonie perfectă cu orchestra, el a oferit o interpretare dirijorală de excepție. A fost prezentat un program de muzică preclasică și clasică, cuprinzând: Händel – „Passacaglia”, Mozart – „Eine kleine Nachtmusik”, Corelli – „Sarabandă”, „Giga”, „Badinerie”, Vivaldi – „Anotimpurile (Iarna)”, Mozart – „Simfonia nr. 33 în Si bemol KV 319”.

De la finețea pizzicato-urilor din «Passacaglia» de Händel, la ritmurile atent dozate din «Eine kleine Nachtmusik» de Mozart, și până la coeziunea impecabilă a suflătorilor în «Simfonia nr. 33» de Mozart, Voicu a condus primul concert al orchestrei cu aceeași măiestrie cu care ne-a încântat ca violonist.”

Sub bagheta artistului poporului Ion Voicu, fiecare piesă a prins viață într-un mod unic, lăsând spectatorii fermecați de armonia și subtilitatea interpretării. Îmbinând precizia tehnică cu o sensibilitate artistică deosebită, s-a creat o legătură profundă între orchestră și public.

După concert, artistul Ion Voicu a oferit un scurt interviu pentru Viața Nouă, unde, cu aceeași eleganță care l-a caracterizat pe scenă, a transmis cu căldură: „Un salut sincer și plin de simpatie publicului gălățean”, subliniind prin cuvintele sale nu doar recunoștința sa față de publicul prezent, dar și legătura specială pe care a simțit-o cu spectatorii din Galați, care au fost martorii acestui moment istoric.

(T. Bezman)

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.