Întoarcere în timp… acum 90 de ani, la Galați, se juca „Dama cu camelii”

Acum 90 de ani, pe 25 februarie 1931, apărea, la rubrica „Locale” a ziarului gălățean Acțiunea, o cronică dramatică a piesei de teatru „Dama cu camelii”. Spectacolul Teatrului Național din București, pus în scenă la Galați în ziua de 22 februarie 1931, o avea în rol principal pe actrița Agepsina Macri Eftimiu. Cum era primită reprezentația de gălățeni? Aflăm din paginile ziarului ce se află în colecțiile Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”:

Una dintre nefericirile noastre – ale provincialilor – este și imposibilitatea de a putea avea mai des plăcerea unui bun spectacol teatral. Iașul și Craiova – mai favorizate de soartă – au teatrul lor național care în multe privinți rivalizează cu spectacolele bucureștene.

Se vede că noi suntem mai săraci sau mai uitați de Dumnezeu. Teatrul bun se rătăcește rar pe la Galați și atunci în condițiuni insuficiente. […]

Piesa în sine poată să fie perimată. Se poate ca să nu mai corespundă necesităților sociale de azi. Când însă o artistă de talia d-nei Agepsina Macri Eftimiu îmbrățișează un rol cu atâta căldură sufletească, nu mai încape îndoială că măruntele inegalități ele presei dispar. Sunt piese de teatru în care acțiunea aproape că nu are rost, ansamblul nu interesează; deasupra acțiunei se ridică interpretarea magistrală a artistului sau artistei. Una din aceste piese este Dama cu camelii. […]

Agepsina Macri Eftimiu, soția scriitorului Victor Eftimiu, a fost una dintre marile actrițe române din prima jumătate a sec. al XX-lea. La vârsta de 22 de ani a devenit societară a Teatrului Național din București, pe a cărui scenă a jucat cu precădere roluri tragice, în piese scrise de Victor Eftimiu, Alexandru Davila, Eugene O′Neil, William Shakespeare dar a făcut şi două roluri memorabile în filmele „Independenţa României” (1912) şi „Maiorul Mura” (1927-1928).

În imagini: Agepsina Macri Eftimiu (pe coperta revistei Realitatea ilustrată din 23 oct. 1931); Parcul central din Galați în anul 1931 (ilustrație de pe o carte poștală aflată în Colecțiile speciale ale bibliotecii).

Sursa citatului: Acțiunea, an. 2, nr. 208, 25 febr. 1931, p. 1

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.