Întoarcere în timp… Acum 50 de ani, la Galaţi, începea construcţia magazinului Modern, astăzi cunoscut ca centrul comercial Winmarkt

În urmă cu 50 de ani, ziarul local Viaţa nouă din 11 martie 1971 anunţa pe prima pagină: “Au început lucrările la noul magazin universal“. Despre ce magazin era vorba? Despre actuala clădire a Centrului Comercial Winmarkt din centrul oraşului Galaţi, cunoscut la vremea inaugurării şi apoi pentru o lungă perioadă de timp ca Magazinul Modern. Aflăm din paginile ziarului ce se află în colecțiile Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”:

Aparţinînd O.C.L. Produse industriale, proiectat de Institutul Judeţean de Proiectare şi dat spre execuţie Trustului Judeţean de Construcţii, noul obiectiv este prevăzut cu subsol, parter şi trei etaje, în componenţa sa intrînd săli de vînzare, de deservire precum şi spaţii corespunzătoare pentru depozitarea mărfurilor. […] noua construcţie se încadrează în mod armonios în ansamblul arhitectonic şi edilitar din această zonă, contribuind la îmbogăţirea zestrei de unităţi comerciale a municipiului nostru.”

Magazinul Modern a fost dat în folosinţă peste doi ani, în luna aprilie 1973, lăudându-se la acea vreme cu toate calităţile pe care trebuia să le posede o unitate comercială modernă. Realizat prin efortul arhitecţilor Costică Bălan şi Nicolae Cerăceanu, prin munca sutelor de constructori coordonaţi de şeful de şantier Grigore Popoiu, precum şi a economistului Clarisse Iser, a arhitectului Valentin Zadunaischi, a maistrului Dumitru Lăcraru şi a şefului de echipă Traian Sileşti, nume menţionate la momentul inaugurării în presa locală, clădirea era supranumită şi “magazinul celor 35 de magazine“, fiind construită pe o suprafaţă de 8750 metri pătraţi din care suprafaţa comercială era de 5875 metri pătraţi, serviciile fiind asigurate de 243 de vânzătoare. Magazinul a adus şi o premieră naţională. Din dorinţa de valorificare la maximum a spaţiului comercial, a fost amenajat pentru vânzare şi subsolul, unde cumpărătorul descoperea “două frumuseţi aparte: una, deplina reuşită a jocului de lumini care întreţine dialogul de culori al cristalurilor, şi alta: rafturile – butoaie sugerând o pivniţă pentru licoarea lui Bachus“.

În pagina dedicată evenimentului se aflau la acea vreme şi “gândurile la început de drum” ale directorului magazinului, Dumitru Niculescu şi a câtorva dintre vânzătoare.

În imagini: Magazinul Modern la data inaugurării (Viaţa nouă, apr. 1973); Magazinul Modern într-o carte poştală; Colectivul Magazinului Modern.

Sursa citatului: Viaţa nouă, an. 27, nr. 8159, 11 mart. 1971, p. 1

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.