Întoarcere în timp… în Galați, acum 140 de ani, se anunța începerea funcționării sucursalei Băncii Naționale a României

Cotidianul local Poșta, din data de 15 martie 1881, anunța în paginile sale: 

Sucursala Băncei Naționale din orașul nostru va începe a funcționa de Luni 16/28 ale curentei în localul casei Calergi (Hotel Dacia).”

Deși Legea pentru înfiinţarea unei bănci de scompt şi circulaţiune, din anul 1880, care se referea la înființarea Băncii Naționale a  României stipula la articolul 3: Acum, imediat se vor înființa sucursale la Iași, Galați, Brăila și Craiova, activitatea sucursalei gălățene a demarat un an mai târziu, primii funcționari numiți fiind: A. Borghetti – director, M. Portocală – contabil, C. Apostol – casier, Telega – încasator. Realizând toate operațiunile specifice Băncii Naționale de la acea vreme, filiala gălățeană a înregistrat o creștere a volumului de muncă care a dus la nevoia unui sediu propriu, adecvat activității bancare.

Lucrările la sediul sucursalei au început în perioada 1885-1886 și  s-au desfăşurat sub supravegherea arhitectului Nicolae Cerchez, antreprenori fiind Domenico Costa şi D. Nedelcu. 

Clădirea, realizată după planurile arhitectului francez Albert Galleron, este înscrisă astăzi pe Lista monumentelor istorice din județul Galați, făcând parte din patrimoniul cultural național al României.

Albert Galleron (1846/1847-1930) a fost primul dintre arhitecții francezi care au lucrat în țara noastră. Absolvent al École des Beaux-Arts din Paris, și-a schimbat reședința de mai multe ori în timpul carierei sale de arhitect. În anii petrecuți în România a proiectat mai multe clădiri publice și private,  cel mai cunoscut proiect fiind clădirea Ateneului Român (1886-1888). A mai contribuit și la realizarea unor clădiri semnificative din București (clădirea veche a Băncii Naționale a României), a unor case private, printre care se numără casa chirurgului Nicolae N. Turnescu (construită în 1893-1895), Casa Eliza Filipescu (construită în 1884 împreună cu Paul Gottereau), Casa Iacob Negruzzi (1889), Casa A. Gaillac (1891) și Casa lui C. Costescu-Comăneanu (1889), a sucursalei Băncii Naționale a României din Galați și a Palatului Ghika-Comănești din comuna Comănești, județul Bacău (1885).

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.