Ce să mai citim! O carte despre catastrofa nucleară de la Cernobîl, scrisă de o laureată a Premiului Nobel

Cartea apărută la Editura Litera în anul 2019, sub titlul Rugăciune pentru Cernobîl este rezultatul muncii de documentare a jurnalistei Svetlana Aleksievici, care a intervievat sute de oameni care au fost implicați în evenimentele catastrofei nucleare de la Cernobîl, de la foști muncitori la centrală, lideri ai partidului comunist, oameni de știință sau medici, la soldați, pompieri, văduve și orfani. Autoarea a dedicat acestei cărți 11 ani din viață, documentându-se la fața locului încă din primele zile de după explozia din data de 26 aprilie 1986, fiind martoră la haosul care a urmat și încercând să surprindă pe hârtie nu numai evenimente, ci și emoțiile și gândurile celor implicați.

O carte plină de suferință și emoție, care a reprezentat principala sursă de inspirație pentru serialul de televiziune Cernobîl, care a transpus pe ecran realitățile din spatele evenimentului tragic care a marcat, direct sau indirect, viețile a nenumărați oameni. Incidența cancerului, declinul demografic, mutațiile genetice au fost doar câteva dintre cele mai grave consecințe ale dezastrului. Serialul, care îi numără printre proganiști pe Stellan Skarsgård, Jared Harris și Emily Watson, a devenit extrem de popular încă de la apariția pe micile ecrane.

Cartea poate fi împrumutată atât de la sediul central, de la împrumut la domiciliu, cât şi de la Filialele 1 şi 2 ale bibliotecii şi consultată la sala de lectură (cota II 121.877).

Svetlana Aleksievici este o jurnalistă și scriitoare belarusă, căreia, în anul 2015, i s-a decernat Premiul Nobel pentru literatură „pentru scrierile ei polifonice, memorial al suferinței și curajului în epoca noastră”, înscriindu-se astfel printre puţinii scriitori care au primit acest premiu pentru o carte de nonficţiune.

Este, de asemenea, autoarea unei cărți despre femeile din armata sovietică care au luptat în Armata Roșie în timpul celui de-al Doilea Război Mondial (Războiul nu are chip de femeie, 1985) și a unei cărți despre invazia sovietică din Afganistan (Băieții din Zinc, 1989), ambele bazate pe mărturiile celor implicați direct în aceste evenimente. Vremuri second-hand, apărută în anul 2013, întregeşte seria „Vocile Utopiei“, consacrată de autoare celor care s-au aflat timp de aproape un secol sub semnul ideologiei comuniste. 

Și celelalte cărți ale autoarei pot fi împrumutate de la sediul central, de la împrumut la domiciliu, cât şi de la Filialele 1 şi 2 ale bibliotecii: Vremuri second-hand ; Soldații de zinc ; Dezastrul de la Cernobîl : Mărturii ale supraviețuitorilor ; Războiul nu are chip de femeie

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.