Ce să mai citim! Autobiografia actriței Maia Morgenstern

Autobiografia actriţei Maia Morgenstern, „Nu sunt eu”, apărută la Editura Litera, oferă cititorilor o incursiune fascinantă în viaţa uneia dintre cele mai iubite artiste din România, o poveste despre adevăruri incomode, o introspecţie în văzul lumii.

Maia Morgenstern împărtășește aspecte din viața ei de actriță, de femeie și de persoană publică, sub forma unui jurnal, presărat cu fotografii inedite, în care împletește amintiri din copilărie legate de părinți și de rude, de școală și de prieteni, cu secvențe din numeroasele ei experiențe din teatru și film, aducându-ne în fața ochilor o personalitate complexă. Cartea conţine numeroase momente hazlii din viaţa actriţei, portrete ale unor mari artiști, actori și regizori importanți cu care a colaborat.

Cartea poate fi împrumutată atât de la sediul central, de la împrumut la domiciliu, cât şi de la Filialele 1 şi 2 ale bibliotecii şi consultată la sala de lectură (cota II 123.835).

Maia Morgenstern s-a născut la Bucureşti, pe 1 mai 1962, din părinţi evrei deportaţi în Transnistria. Şi-a încheiat studiile de licenţă la IATC în 1985, la clasa lui Dem Rădulescu şi a fost repartizată la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, apoi a revenit la Bucureşti, unde a jucat la Teatrul Evreiesc de Stat şi la Teatrul Naţional. A realizat proiecte artistice de anvergură, atât în teatru, cât şi în film, alături de Lucian Pintilie, Liviu Ciulei, Andrei Şerban, Theo Angelopoulos, Marta Mészáros, Mel Gibson. A colaborat cu teatre din ţară şi de peste hotare, iar printre filmele cele mai importante sunt „Balanţa”, „Cel mai iubit dintre pământeni” sau „Patimile lui Hristos”. A fost distinsă cu Premiul pentru cea mai bună actriţă la Festivalul Emma, Premiul Felix al Academiei Europene de Film, Premiul UNITER pentru cea mai bună actriţă, Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Cavaler, în Franţa, Ordinul Regal „Nihil Sine Deo”.

Parlamentul European de la Strasbourg a desemnat-o, în anul 2003, Actriţa şi Femeia anului. În 2018 a devenit Cetăţean de onoare al Municipiului Bucureşti şi a fost decorată de către Preşedintele României cu Ordinul Naţional pentru Merit în grad de Mare Ofiţer.

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.