Întoarcere în timp… acum 90 de ani, când actrița Tinelle Anys transmitea un mesaj gălăţenilor

Multe salutări gălățenilor și Galațiului, orașul în care m-am născut.”

Acesta era mesajul, însoţit de autograful şi de fotografia artistei Tinelle Anys, care apărea în ziarul local Acțiunea din 16 aprilie 1931. Fotografia, însoțită de o scrisoare (publicată într-un număr precedent, din 12 aprilie, al ziarului) fusese trimisă ziarului Acțiunea pentru că, aşa cum mărturisea actrița:

„Simt de a mea datorie de a trimite orașului unde mi-am început cariera artistică salutări și urări de bine.”

Anys Tinelle sau Anys Thinelle, cum mai era cunoscută, s-a născut la Galați în anul 1910, având la naștere numele de Cristina (Tina) Aronovici. A urmat studii de canto la Berlin şi s-a remarcat ca artistă lirică și compozitoare de muzică de dans. Angajată la studiourile Metro-Goldwyn-Mayer în anul 1928, a plecat apoi la Berlin, unde a apărut în filme produse de Studiourile UFA (Universum Film AG). A colaborat, de asemenea, cu studiourile Mercur Film, Nero Film şi Tschechowa Film.

A făcut parte din distribuția primului film sonor în care se vorbea româneşte, coproducția româno-germană Ciuleandra, bazată pe romanul lui Liviu Rebreanu. Premiera cinematografică a avut loc pe 30 octombrie 1930, filmul fiind cotat astăzi pe IMDB (Internet Movie Database) cu un scor apreciabil, de 6,7 din 10.

Actriţa Tinelle Anys, care în anul 1926 primea Premiul de frumuseţe la Balul Presei din Galaţi şi apoi, în anul 1927, Premiul de Fotogenie, a murit în anul 1980, în Israel.

Referinţe:

Thinelle Anys filmează, în Cinema, an 7, nr 146, 16 oct 1930

D-ra Tinelle Anys, în Acţiunea, an. 2, nr. 250, 16 apr. 1931

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.