Întoarcere în timp… acum 115 ani, când la Galaţi se sărbătoreau numeroase evenimente, la care era prezentă Familia Regală a României

 Acum 115 ani la Galaţi aveau loc ample manifestări sub titulatura „Serbările din Galați”. 

Motivul acestor serbări era prezentat în presă astfel:

Eri [27 aprilie 1906] au început la Galați serbările pentru împlinirea a cincizeci de ani a comisiunei europene [a Dunării], cincizeci de ani de la înființarea primului regiment de roșiori, pentru construirea palatului administrativ și punerea pietrei fundamentale a catedralei.

Principele [Ferdinand] și principesa [Maria] cari au sosit să asiste la aceste serbări, au fost întîiu la catedrală, unde au semnat actul comemorativ pentru punerea pietrei fundamentale, apoi au luat parte la banchetul de la palatul administrativ.”

Astfel, pe lângă aniversarea a 50 de ani de la înfiinţarea Comisiei Europene a Dunării, care în 1856 îşi stabilea sediul la Galaţi şi a 50 de ani de la înfiinţarea primului regiment de roşiori, celelalte două evenimente se refereau la clădiri reprezentative ale oraşului, astăzi monumente istorice. Pe de o parte se inaugura clădirea Palatului Administrativ, astăzi sediul Prefecturii Judeţului Galaţi, operă a arhitectului Ion Mincu, iar pe de altă parte, se punea piatra de temelie a celui mai mare edificiu religios al Galaţiului, astăzi Catedrala Arhiepiscopală a Dunării de Jos, eveniment organizat de episcopul Pimen Georgescu.

Evenimentele atât de importante pentru urbea gălățeană nu au trecut neobservate pe plan național. Articolele apărute în presa vremii au expus pe larg atât acțiunile cortegiului regal, cât şi cadrul festiv al oraşului:

…animația pe străzi e foarte mare. Aspectul orașului e într’adevăr splendid. Stindarde tricolore fîlfîie pretudindeni. O lume imensă cutreeră străzile. La toate berăriile, muzicile intonează cîntece naționale. Entuziasmul e mare în sînul populațiunei gălățene.


Referinţe: Adevărul, an. 18, nr. 5996, 29 apr. 1906, p. 3; Adevărul, an. 18, nr. 5995, 28 apr. 1906, p. 3; Adevărul, an. 18, nr. 5997, 30 apr. 1906, p. 3; Adevărul, an. 18, nr. 5998, 1 mai 1906, p. 2.

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.