Ce am mai citit! Despre un erou martir al Armeniei, născut la Galați: Simon Acikghiozian

De moarte nu mă tem, numai mâna turcului să nu-mi atingă corpul…

Numărul din martie 2021 al suplimentului revistei Ararat este dedicat în întregime biografiei răscolitoare a unui armean născut la Galați, Simon Acikghiozian (6 februarie 1939, Galați 30 aprilie 1991, Martunashen, Azerbaidjan), ai cărui părinți au supraviețuit genocidului armean din 1915. Repatriat la vârsta de 7 ani, împreună cu familia, cu prima caravană de repatriere din România în Armenia Sovietică, Simon Acikghiozian a devenit inginer geolog, specialist în metale neferoase și nobile al Academiei de Științe a Armeniei, fiind cel care a prognozat rezervele de aur ale țării sale. Şi-a găsit sfârșitul, în anul 1991, în luptele pentru apărarea teritoriilor armene strămoșești din conflictele armeano-azere din Arțakh (regiunea Nagorno-Karabakh).

Biografia armeanului născut la Dunăre este completată cu fotografii ale familiei sale, Hovhannes și Siranuș Acikghiozian, precum și ale camarazilor de luptă, constituind portretul eroului martir al Armeniei decorat, în 1996, post-mortem, prin decret prezidențial, cu Ordinul „Crucea de luptă” clasa I-a.

Revista împreună cu Suplimentul: Un armean din România, erou al războiului din Arțakh sunt disponibile pentru consultare la Sala de lectură a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” (cota P III 895).

Suplimentul poate fi consultat și în varianta electronică, la adresa: https://www.araratonline.com/un-armean-din-romania-erou-al-razboiului-din-artakh/

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.