Întoarcere în timp… acum 60 de ani, când în Galați era lansat la apă cargoul „Cluj”

Acum 60 de ani, la Șantierul Naval din Galați se lansa la apă cargoul „Cluj”, evenimentul fiind reflectat în presa vremii astfel:

19 mai. Zi frumoasă de primăvară. Pe cheiul Dunării, în incinta șantierului naval din Galați, s-au adunat sute de muncitori: constructori, vopsitori, tâmplari, strungari, veniți să participe la lansarea la apă a unui nou cargou de 4500 tone.”

O parte din echipa care a contribuit la construcția cargoului a fost surprinsă de obiectivul aparatului de fotografiat înainte ca acesta să primească „botezul” apei. De la stânga la dreapta: MIHAI BĂLAN – sudor, LEONARD POȘA – sudor, CONSTANTIN BRAZDEȘ – constructor, ION PETREA – constructor, IONEL VASILIU – sudor, ILIE MARIN – sudor, ANGHEL GHEORGHE – maistru, DUMITRU FILIMON – constructor, MATEI MARIN – brigadier.

Lansat la 19 mai 1961, cu o lună mai devreme față de termen, cargoul construit la Șantierul Naval din Galați era cel de-al șaselea din seria cargourilor tip „Galați”.

Cargourile tip „Galați” erau destinate transportului maritim de mărfuri, fiind primele vase de mare tonaj proiectate și construite în țara noastră, vase moderne, cu motor la pupa, lungi de peste 100 m și late de aproape 11 m.

Referințe: Înainte, an. 17, nr. 5027, 8 febr. 1961, p. 4; Viața nouă, an. 17, nr. 5110, 20 mai 1961; Scânteia, an. 30, nr. 5170, 20 mai 1961.

 

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.