Ce să mai citim? O carte emoționantă despre viața femeilor în societatea africană a anilor ’80-’90!

Autoarea,  Eucabeth Odhiamboe, ne propune o carte emoționantă despre lumea în care s-a născut, în îndepărtata Africă, într-un sat tipic din Kenya, Koromo, cu locuitori aflaţi într-o cruntă sărăcie și decimaţi de o epidemie cumplită de SIDA. Cartea este o autobiografie şi o frescă a unei lumi puţin cunoscute, cu obiceiuri străvechi şi barbare, o populaţie dominată de mentalităţi arhaice care se împletesc cu cerințele lumii moderne.

Auma, fetița de 13 ani din centrul acestui roman, se confruntă cu o criză a evoluției personale pe fondul problemelor din societatea africană a anilor ’80-’90 (inclusiv criza sanitară dramatică și epidemia de SIDA – o boală necunoscută și fără leac în acele vremuri, o boală misterioasă și cu statut de tabu, care a decimat familii întregi și a lăsat sute de copii orfani), dar reușește să-și depășească condiția cu mult curaj, ambiție și sacrificiu.

În această carte de debut, Eucabeth Odhiambo scrie în același timp povestea fetelor și femeilor în jurul cărora a crescut, explorând aspectele esențiale care influențează viața femeilor africane într-o societate tulbure, în care miturile înlocuiau realitatea: locul lor în societate, relațiile, căsătoria, sarcina, maternitatea, forța, încrederea și respectul. Autoarea abordează teme precum căsătoriile precoce, credința, hărțuirea din școli pe motive de rasă, tradițiile și modernismul, dar și lupta pe care guvernul kenyan a dus-o cu efectele HIV asupra populației.

Povestea tulburătoare a Aumei, fetița care devine profesor, refuzând să lase trecutul dificil să-i hotărască viitorul, aduce un omagiu celor care au învins suferința adusă de boală și de tragediile umane pe care le-a provocat virusul HIV în Africa, celor careau ajuns oameni de succes, dar nu au unde să-și spună povestea”.

Eucabeth Odhiambo este profesoară de pedagogie la Universitatea Shippensburg din Pennsylvania, este născută în Kenya şi locuieşte în Statele Unite din 2000.

Cartea este disponibilă pentru împrumut atât la sediul Bibliotecii Judeţene „V.A. Urechia”, cât şi la Filialele Nr. 1, Nr. 2 și Nr. 4 ale Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”.

Pentru rezervări sau alte detalii ne puteţi contacta şi printr-un e-mail către bvau.referinte@yahoo.com, cu specificarea datelor de contact (nume, prenume, număr permis, nr. tel. pentru confirmarea rezervării).

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.