Ce să mai citim! Despre artista, omul și legenda care a fost Maria Tănase

… Era născută și crescută la marginea Bucureștilor, în mahalaua Cărămidarilor. Atât tatăl, cât și mama sunt de origine țărani, ea fiind jumătate olteancă, jumătate ardeleancă. Cântecul popular l-a îndrăgit de când a deschis ochii în viață, povestește cu drag și căldură Sandu Eliad despre marea artistă româncă Maria Tănase.

De la Doamna am învățat înainte de muzică, ce înseamnă omenia. Și bunătatea din suflet. Și înțelegerea față de suferința altuia. Doamna nu suferea omul murdar, neîngrijit și nepunctual, mărturisește Fărâmiță Lambru despre cea mai apreciată și iubită cântăreață.

Viața ei a fost atât de complicată și plină de evenimente, încât merită a fi cunoscută reconstruind fiecare context important prin care Maria Tănase a trecut, scrie istoricul Stejărel Olaru.

Bun cunoscător al vieţii şi activităţii renumitei interprete populare, istoricul Stejărel Olaru scrie într-o manieră inedită povestea, interzisă atât de legionari, cât şi de comunişti, a  Mariei Tănase, o artistă intrată în legendă. Cartea, remarcabilă prin valoarea documentară, cuprinde biografia neromanţată a artistei, redescoperită prin intermediul notelor informative din Dosarele Securității Românești din Arhivele CNSAS, a documentelor existente la Arhivele Naționale ale României și ale Franței, la Arhivele Serviciului Român de Informații și ale Ministerului Afacerilor Externe, la Biblioteca Academiei Române, respectiv a numeroaselor mărturii și interviuri cu nume ilustre din lumea artistică și culturală românească.

Unul dintre obiectivele pe care le-am avut atunci când scriam această carte a fost să fiu cât mai precis, cât de precis pot, în restabilirea adevărului în ceea ce o privește pe Maria Tănase, tocmai de aceea uneori aș putea fi acuzat că am fost obsesiv în sensul în care nu reușeam să îmi dau seama dacă nu sunt eu cel care greșește și alții au spus adevărul înainte. Spun asta pentru că am constatat, documentând subiectul, că sunt multe informații contradictorii în ceea ce o privește, de la cele mai puţin importante la prima vedere, cum ar fi când a călătorit în străinătate sau când a avut primul concert la radio, afirmă Stejărel Olaru, care reușește să pună la dispoziția publicului o carte document, o biografie realizată științific și o carte de istorie despre „pasărea măiastră” din Carpați, o artistă excepțională, cu un talent vocal ieșit din comun, cu o viață tumultoasă, împlinită pe scenă, în muzica populară, în folclorul românesc și în marile și profundele sale iubiri.

Stejărel Olaru este istoric și politolog român, expert în istoria serviciilor de informații, doctor în științe militare și informații a Universității Naționale de Apărare „Carol I” din București, fost consilier de stat pe probleme de securitate națională la Cancelaria Primului-ministru și reprezentant al guvernului în Comunitatea Națională de Informații, fondator (împreună cu Marius Oprea) și director al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului (2006-2010), secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe (2013-2014), cadru didactic universitar, publicist, scriitor.

Cartea este disponibilă pentru împrumut atât la sediul, cât și la Filialele Nr. 2 și Nr. 5 ale Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, disponibilă pentru consultare la Sala de lectură de la sediu (cota III 51.012).

Puteți să o descoperiți pe Maria Tănase și în alte documente tipărite și audio aflate în colecțiile bibliotecii.

Pentru rezervări sau alte detalii ne puteți contacta şi printr-un e-mail către bvau.referinte@yahoo.com, cu specificarea datelor de contact (nume, prenume, număr permis, nr. tel. pentru confirmarea rezervării).

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.