Delegația românească de la Beijing a înregistrat un număr de 104 persoane, sportivii cucerind în total 8 medalii (4 de aur, 1 de argint și 3 de bronz) și ocupând locul 17 pe națiuni. Trei gălățence s-au numărat printre olimpicii români, două dintre acestea remarcându-se deja și în edițiile precedente ale Olimpiadei:
- Viorica SUSANU – medalia de aur la 2 rame şi medalia de bronz la 8+;
- Adina Laura MEIROȘU – locul 7, alături de echipa de handbal a României;
- Viorica Săndica ȚIGĂU – locul 20 la proba de săritură în lungime.

Viorica SUSANU
Viorica SUSANU (n. 29 oct. 1975, Galați) își continuă participarea olimpică, începută la cele două ediții precedente, adăugând bogatului său palmares o medalie de aur în barca de 2, alături de Georgeta Damian Andrunache și o medalie de bronz în barca de 8+1. Este distinsă în anul competiției, 2008, cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler.
Adina Laura MEIROȘU (n. 11 aug. 1985, Galați) a urmat studiile Şcolii Generale Nr. 43 din Galaţi și ale Grupului Școlar Industrial Energetic din Râmnicu Vâlcea, urmând pregătirea sportivă cu antrenorii de handbal Miron Stanciu şi Dan Patache, fiind legitimată la Clubul Sportiv Școlar din Galaţi. Din anul 2006 evoluează în Echipa Oltchim, sub conducerea antrenorului Gheorghe Tadici. Maestră a Sportului din 2006, Adina Meiroșu a devenit vicecampioană mondială de tineret în 2004 și a participat la Jocurile Olimpice din 2008, ocupând locul 7 cu echipa României, alături de care a cucerit și Cupa României de două ori, o dată SuperCupa, o dată Cupa Cupelor și SuperCupa Europei, precum și locul III la Campionatele Europene din 2010.

Viorica ȚIGĂU
Viorica SĂNDICA ȚIGĂU (n. 12 aug. 1979, Galați) participă pentru a doua oară la probele săriturii în lungime la Jocurile Olimpice, după evoluția de la heptatlon (locul 18) și săritură în lungime (locul 27) de la Sydney, din 2000. Mai multe despre activitatea sa aflați din episodul dedicat Jocurilor Olimpice din 2000, dar și din episodul următor.
(Toporaș C.)
Surse: Enciclopedia educației fizice și sportului, Târgu Jiu, Măiastra, 2015; Gheorghe Bălașa, Campioni olimpici, campioni mondiali, campioni europeni, București, Stadion, 1974; Horia Alexandrescu, Centenarul olimpismului românesc, București, Editura „Vivaldi” 2014.