Se apropie Crăciunul! Ați pregătit cadourile?

Se apropie ziua de Crăciun și, pentru cei care au rămas în urmă cu pregătirile, oferim câteva idei de cadouri, este adevărat, din oferta anilor ‘30 și ‘70. Dar, cine știe, poate că pot fi sursă de inspirație și pentru zilele noastre!

Cu ce oferte speciale erau tentați gălățenii în anii ‘30?

 

Pentru doamne erau tentante probabil parfumurile Drogheriei Hygiea, „cea mai veche și mai asortată drogherie” de pe strada Domnească din Galați, mătăsurile Fabricii „Seta” sau, de ce nu, mantourile oferite de Magazinul „La Baier” de pe strada Tecuci, care oferea mari reduceri, prețurile fiind pentru toate buzunarele. De la hainele pentru „eleve de școală, cu guler de blană” de 1300 lei și mantourile de postav fin cu manșete de blană de 1900 lei, până la hainele de blană Bisam”, care ajungeau să coste până la 8000 de lei.

Pentru domni, secția comercială a Băncii Galaților oferea „stylourile americane” cu penița de 14 carate, care ajungea la 110 lei și „ceasornice de preciziune”, ale căror prețuri porneau de la 400 de lei, oferte care beneficiau de rabatul specific perioadei sărbătorilor.

În ce privește bunătățile pentru copii, Bomboneria și Patiseria „Regina Maria”, care avea magazine atât pe str. Domnească, cât și pe str. Bălcescu, oferea cele mai fine produse de „bombonerie, torte, patiserie”, în timp ce jucăriile puteau fi achiziționate de la magazinul de specialitate „Tempo” de pe str. Bălcescu, unde se găseau, de asemenea, „toate mărcile de pathefoane și plăci și „cele mai senzaționale noutăți, patine, bibelouri și diferite cadouri splendide și utile”.

Nici cadourile pentru casă nu erau ignorate. Astfel, fabricile de covoare persane se întreceau în oferte. Fabrica de pe strada Domnească „La Onnik” primea comenzi pentru „modele antice” și „covoare artistice”, în timp ce fabrica de covoare „Persia” din Brăila, ce își deschisese un magazin de prezentare în Galați, bineînțeles pe strada Domnească, tenta vizitatorii cu o expoziție de covoare persane cu prețuri reduse.

Pentru cei mai pretențioși clienți, care doreau să își impresioneze musafirii cu o argintărie pe măsură, era disponibilă oferta de sărbători a reprezentanței Argintăriei Phrozheim din Galați, care își avea magazinul la parterul Hotelului Luvru de pe strada Domnească: „argintărie, cristaluri, porcelanuri și tacâmuri de masă cu renumita marcă”, care puteau fi achiziționate inclusiv în rate lunare.

Dacă ne întoarcem mai puțin în timp, doar cu 50 de ani în urmă, magazinele și gama de cadouri se schimbă. Librăriile ofereau la acea vreme pe lângă cărți și posibile cadouri: jucării, agende și calendare, reproduceri de artă, discuri și diafilme, în timp ce cunoscutele magazine de artizanat ale epocii, vizitate în special de străini, dar și de cei aflați în căutarea unui cadou cu specific tradițional, își făceau publică oferta în puțina publicitate regăsită în paginile ziarelor gălățene. Nici Cooperativa „Mobila” nu era mai prejos, pentru că oferea, pe lângă produsele specifice, jocuri și jucării expuse la magazinul de desfacere de pe str. Traian, la toneta din Micro 16 sau la Expo Mobila din piața „I.C. Frimu”.

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.