Întoarcere în timp… în urmă cu 90 ani, când Academia de Export din Galați organiza „Expoziția de Mostre, reclame și invențiuni”

Palatul Foresta – gazda expoziției

Exact ca o scânteie la o claie de fânnou înfiinţata Academie de Export din Galaţi a produs o efervescență în domeniul comercial și industrial. Prin strădaniile lui Grigore Trancu-Iași și prin acțiunile întreprinse de Apostol P. Popa, Academia de Export din Galați a luat sub patronajul său organizarea unei expoziții de mostre în clădirea Palatului Foresta din str. Col. Boyle. Prezent la inaugurarea expoziției, Grigore Trancu-Iași declara: „Această manifestare este numai o părticică din ceea ce eu cred că se poate face în țara noastră.

Expoziția de Mostre, reclame și invențiuni, organizată cu autorizația Ministerului de Industrie, cuprindea „toate categoriile de necesități locale și naționale” și se dorea a fi „o mișcare nouă care desigur va avea rezultatul pe cari străinii totdeauna l-au exploatat.”

Vizitatorilor li s-au oferit din partea organizatorilor bonuri de reducere la cinematografe și bonuri de participare la tombola expoziției, iar din partea  Direcției Generale a Căilor Ferate o reducere de 50% din costul biletelor la întoarcere. De asemenea, la intrarea în palat au fost expuse, într-o interesantă expoziție colectivă, tablourile a 40 de pictori români și italieni.

Deschisă în februarie 1932, expoziția destinată tuturor celor interesați „de mersul aprig al vremurilor, indiferent de opreliștea crizei actuale” a reunit zeci de firme comerciale din Galați și din țară unde „s-au concentrat într-un cadru elegant, intim chiar, de cele mai multe ori minunat, străduința unei munci artistice și utilitare, genurile atractive și altele practice, felurile de înnobilare casnică și de aport public, rolul proeminent al reclamei ispititoare pentru desfaceri, precum și meticuloasa pasiune inventivă, ca și cele de pură imaginație estetă pentru tot ce pot interesa ambicuitatea născocirilor omenești în raport cu necesitățile sale practice, morale  și intelectuale.”

O sumară trecere în revistă a firmelor participante, ce apărea în presa locală a vremii, confirmă că „ceea ce s-a realizat la Galați întrece toate așteptările, expoziția fiind „o frumoasă demonstrație de muncă și expansiune economică”.

La intrare, în pavilioane elegante, de  o parte au fost expuse blănurile și pălăriile firmelor S. B. Goldenberg et fiii, iar de cealaltă parte articolele Fabricii Ceramica, fabrica de teracotă şi produse ceramice a lui Francisc (Frantz) Karas.

Pe coridoare, cu mult bun gust, au fost amplasate  produsele Fabricii de geamantane Ștefan Velea, ale Închisorii Centrale, ale reprezentantului Fabricii Emailul din Mediaș, Nicolas E. Alexandru și cele ale Fabricii Victor Hess (cântare și bascule) din Sibiu.

Un pavilion a fost ocupat de exponatele Arsenalului Marinei Militare, bricuri în miniatură și interesante ustensile marinărești, alături de articolele tehnice și de igienă ale firmei David Landau și sobele Zephir  reprezentate de ing. Ladislau Held.

Magazinul Furnica, Magazinul de confecții Jean Ioanides, Uzinele Textile „Industria Lânei” din Timișoara și Serilana din București, dar și produsele Rafinăriei „Unirea” Ploiești Depozitul Galați au fost expuse pe frumoase panouri.

Renumita firmă de cravate Grisson din str. Domnească  și-a expus produsele într-un „stilat galantar cu oglinzi”, iar fabricile de lumânări și săpun Wilhelm Braunștein, Costică Anghelopol și Sirkis et Hartștein s-au întrecut una pe alta în aranjamente absolut originale.

Produsele Zimmer et Co. din București prin sucursala Galați, articolele Fabricii de calapoade Ludovic Stiaszny din București și Apa Borvis de Borsec au fost aranjate cu pricepere pe rafturi.

La etaj, primul pavilion era ocupat de cunoscutul magazin de rochii și confecții Ruleta din str. Tecuci și de Cofetăria Elysèe.

Tot la etaj, o sală întreagă a fost destinată invențiilor, chiar dacă cele mai multe erau lucrate în miniatură, iar o altă sală a fost ocupată de obiectele în lemn și fier ale elevilor Școlii de Artă și Meserii.

Doamnele israelite au fost prezente cu o variată garnitură de broderii de mână și Casa de confecții a expus câteva interesante creații. Porțelanurile și faianța Fabricii de porțelanuri Iris din Cluj, dar și lămpile și articolele casnice ale magazinului Electro-Mecanica din str. Brașoveni 35, au fost expuse în frumoase colecții.

La pitorescul expoziției a contribuit din plin atât pavilionul ocupat de Fabrica de covoare Onick, cât și produsele stupăriilor de albine a d-lui Ivan Tkacenco et Trifos Prepeliță  și ale crescătoriei moderne de canari S. Nicolau și  vechea și reputata Fabrică de perii și bidinele S. Dattelkremer, care a arătat că „Galațiul posedă o industrie destul de serioasă în această ramură. Toate obiectele expuse pot prea bine rivaliza cu produsele celei mai desăvârșite  concurențe străine”.

Pereții expoziției au fost destinați zecilor de reclame ale firmelor: Schell-Oilli, Gallus, Vocea Galaților, Dimineața, Tip. Argus, Tip. Concurența, croitoria Goldenberg, Cuvântul etc.”

Deschisă la începutul lunii februarie expoziția a fost „o frumoasă manifestare a industriei și comerțului atât din localitate cât și din întreaga țară” care a atras mii de vizitatori.

Surse: Vocea Galaților, an. 15, nr. 4163, 29 ian. 1932; Vocea Galaților, an. 15, nr. 4164, 30 ian. 1932; Vocea Galaților, an. 15, nr. 4174, 11 febr. 1932; Vocea Galaților, an 15, nr. 4189, 28 febr. 1932.

 

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.