Draga Olteanu-Matei – o artistă completă

Draga noastră Dragă” este apelativul pe care cei apropiați de marea artistă îl folosesc pentru cea care se dezvăluie „senină în albastrul nesfârșit” în volumul biografic semnat de Ion Moldovan, așa cum se dezvăluie și în fotografia de pe coperta cărții, o imagine surprinsă din filmul „Golgota”, lansat în anul 1966.

Cea care ardea ca o flacără pe scenă și care s-a dăruit necondiționat publicului care a ajuns să o iubească necondiționat, se dezvăluie într-adevăr în această carte, nu numai prin cuvintele autorului, Ion Moldovan, prieten și confident al actriței, cât și prin multe pasaje scrise chiar de actriță.

Despre examenul la Institutul de Cinematografie, dat în aceeași serie cu Amza Pellea, pe atunci „un flăcău înalt și slab, brunet, numai zulufi, foarte simpatic și deschis”, despre norocul pe care i l-au purtat sărutul acestuia pe obraz și „palma camaraderească pe omoplatul drept” atunci și de fiecare dată când avea nevoie de o încurajare, despre cum s-a numărat, împreună cu Amza printre cei 18 reușiți din cei 1700 de candidați, despre intrarea „cu brio” la Teatrul Național din București… acestea sunt doar câteva dintre amintirile împărtășite chiar de actriță în paginile acestei cărți.

Dar volumul ne oferă chiar mai mult de atât: întâmplări din teatru, povești despre marii actori cu care a jucat sau întâmplări de culise din lumea artistică, pagini presărate cu enumerarea rolurilor și pieselor în care a jucat de-a lungul timpului, în teatru sau în film și încă multe altele, lucruri pe care cu siguranță unii dintre noi nici nu le știau.

Așa cum este faptul că scria piese de teatru încă din anii de liceu, că scenariul unor filme precum „Dumbrava minunată”, „Cucoana Chirița”, „Chirița în Iași” și „Patima” au fost scrise de Draga, că a fost înzestrată cu talent pentru scris și pentru desen, talente reflectate în volum prin reproducerea unor pagini din caietele sale ce cuprind catrene, vorbe de duh și desene, dar și faptul că era o gospodină desăvârșită, pasionată de gătit și de „culegerea” de rețete culinare, ce pot fi descoperite în paginile cărții, în „interpretare proprie” sau chiar în versuri.

Dincolo de cariera sa, Draga Olteanu-Matei se descoperă în paginile acestei cărți, în vorbe de o impresionantă profunzime, în fragmente din scrisori sau în reflecții ce ajung la suflet, la fel cum și interpretările sale artistice o făceau:

Mi-am trăit viața cu plăcere, pentru că, cred eu, fiecare clipă este prețioasă și nu trebuie să o irosim. Sub nicio formă. Fiecare clipă trebuie să fie o bucurie, cu excepția necazurilor pe care ni le dă soarta… Dar și atunci…

Îi sunt recunoscătoare lui Dumnezeu pentru tot ce mi-a dat și m-am străduit să înmulțesc talentul pe care mi l-a încredințat…                                                        Cu drag, Draga

Îi plăceau vorba ardelenească, adevărul și prietenii. Așa era Draga, cea care nu făcea compromisuri nici atunci când vorbea de prestația sa pe scenă sau de dezamăgirile sale scenaristice: filmul „Dumbrava minunată”, al cărui scenariu i-a fost modificat și deformat, prestații pe scenă pe care le recunoștea cu sinceritate nepotrivite sau roluri în care ar fi văzut mai degrabă potrivite alte actrițe.

„Draga noastră Dragă” a dorit ca această carte, apărută după trecerea sa în neființă, „să fie veselă”, pentru ca cititorii să o parcurgă cu plăcere și să-și aducă aminte de ea așa cum a fost și cum se caracteriza singură: „Eu am fost lăsată în lume ca să aduc bucurie și veselie în inimile oamenilor…

Dacă vreți să o redescoperiți pe Draga Olteanu-Matei, vă invităm să citiți această carte, pe care o găsiți disponibilă pentru împrumut sau rezervare la sediul central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”.

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.