Întoarcere în timp… în urmă cu 90 de ani, când gălăţenii erau invitaţi la „o expoziție de radio”

Reclama magazinului gălățean

O expoziție de radio era titlul articolului apărut în paginile ziarului gălățean Vocea, articol care prezenta oferta Magazinului Radio-Construcții din Galați, situat într-o zonă centrală a orașului, pe strada Artelor (astăzi dispărută), care se afla în careul format de strada Mare (Navelor) și strada Brașoveni, în apropierea Hotelului Splendid și a Pieții Regale. Magazinul, ce avea ca principal obiect de activitate comerțul cu aparate radio ale unor renumite fabrici ale vremii, comercializa, de asemenea, aparate electrice şi diverse accesorii, lămpi, lustre, noptiere şi becuri electrice, dar și maşini de scris ce purtau marca  „Ideal” și „Erica Neuman”. Aflăm, dintr-un articol, cum arăta magazinul și cât de expert era patronul acestuia:

Gh. Steliano în magazinul său

Intrând într-o farmacie te surprinde totdeauna curățenia. Pășind astăzi pragul unui magazin cu aparate de radio te va impresiona desigur în primul rând curățenia.

Această apropiere am făcut-o intrând în magazinul-expoziție al d-lui Gh. Steliano din Str. Artelor nr. 4 bisNoua branșă care și-a făcut drum în comerțul mondial reclamă de astfel acest lucru. Nu poți să te simți bine și în larg atunci când în praf și murdărie undele eterice îți retransmit frăgezimea unui lied sau armonia unei suite.

Dl Steliano a înțeles mai bine ca oricare altul meseria sa și de aceea magazinul d-sale este în primul rând un salonFirmele de radio care le reprezintă sunt bine aranjate și dintr-o primă vedere poți alege ce-ți place. Cu o dexteritate specifică omului de meserie d-l Steliano îți vorbește cu o distinsă manieră despre toate mărcile. În gura unui bun vânzător toate aparatele  sunt la fel de preferate. Și de aceea cumperi de două ori mai lesne când cineva știe cum să-ți vândă, fiindcă și a vinde este o artă.

D-l Steliano este în această direcție un mare artist.”

Gheorghe Steliano, cel despre care se vorbea în articol, era fiul unui cunoscut și apreciat negustor gălățean, Manole Steliano, care a avut pe strada Domnească un Restaurant-Berărie (peste drum de Parcul Municipal), în timp ce în Parcul Municipal deținea un Pavilion-bufet, loc de atracție pentru gălățeni mai ales în zilele toride de vară. Manole Steliano și-a deschis ulterior un Restaurant-Berărie și în casa sa de pe str. Artelor, iar imediat după Primul Război Mondial a găzduit în aceeași locație un cinematograf, devenit ulterior magazinul de radio-construcții al fiului său.

Gheorghe Steliano s-a născut în anul 1905, în Galați și tot aici a urmat și studiile. „Vrăjit de miracolul radio-ului, ce era atunci în dezvoltare la noi, se smulge  de la Galați în anul 1924 și poposit la București se consacră studiului radio-technicei”, astfel îl prezintă Almanahul gălățean din 1943 pe proprietarul magazinului radio.

A revenit la Galați în anul 1929, după ce a dobândit cunoștințe temeinice în domeniul de care era pasionat, fapt ce l-a ajutat să înființeze, în același an, Magazinul de Radio-Construcții și Electricitate. În scurt timp, magazinul a devenit „centrul comerțului și construcției de aparate de radio” din oraș, „ceea ce nu-i de fel exagerat, deoarece d-sa și-a însușit la București un cumul de cunoștințe tehnice ca nimeni altul din Galați”. Magazinul era înzestrat și cu un laborator special, singurul autorizat în oraș, pentru reparația aparatelor de radio. 

Surse: Vocea Galaților, an. 15, nr. 4153, 17 ian. 1932; Almanahul gălățean, [Galați], Tipografia George Jorică, 1943.

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.