Fotografia ta, istoria Galațiului! Din atracțiile turistice de altădată ale județului Galați (1)

În anul 1970, județul Galați se putea lăuda că este o gazdă bună pentru vizitatorii care căutau un popas în drumul lor prin Moldova, un argument fiind reprezentat și de editarea, de către O.N.T. Galați, împreună cu Direcția Comercială județeană, a unui ghid turistic și comercial. Dintre cele patru popasuri existente la acea vreme în județul Galați, trei aveau și posibilități de cazare.

Popasurile și locurile de agrement erau adesea ilustrate în cărțile poștale editate de ziarul Viața nouă, pe care gălățenii le cumpărau pentru a le trimite rudelor și prietenilor din alte localități, sau pentru a le include în colecțiile proprii de cărți poștale ilustrate.

Dintr-o astfel de colecție, a dnei prof. Alma-Lotte Pavel, donată de curând Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, vom împărtăși câteva astfel de popasuri turistice ale județului.

Inaugurarea Braseriei „Hora de la Munteni”

Braseria „Hora din Munteni” din localitatea suburbană la acea vreme municipiului Tecuci reprezenta o astfel de destinație de petrecere a timpului liber. Inaugurată în anul 1970, locația era popularizată în paginile cotidianului local: „Ambianță plăcută la terasa Hora din Munteni din apropierea municipiului Tecuci, pe șoseaua ce duce spre Bârlad”. Pe lângă cărți poștale cu această locație, în Colecțiile Speciale ale bibliotecii județene se găsesc imagini de la momentul inaugurării acesteia, în cadre putând fi recunoscut și Constantin Dăscălescu, în acea perioadă prim-secretar al Organizației județene Galați a PCR (1965-1974).

Locația „Hora de la Munteni” a fost îmbunătățită spre sfârșitul anului 1970, prin darea în folosință a unor spații de cazare, care veneau în întâmpinarea turiștilor aflați în drumeție.

Fotografiile aflate în colecția Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” îl au ca autor pe fotoreporterul Paul Popa.

În anul 2005, Braseria „Hora din Munteni” era oferită spre vânzare, în cadrul licitației publice anunțate în paginile cotidianului local.

Surse: Viața nouă, an. 26, iul.-sept. 1970.

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.