Fotografia ta, istoria Galațiului! Din atracțiile turistice de altădată ale județului Galați (3)

Continuăm periplul nostru prin județ, în căutarea atracțiilor turistice de acum o jumătate de secol din județul Galați, ilustrate în cărți poștale, cu Popasul „Hanu Conachi”, aflat la cca. 40 km de Galați, în localitatea cu același nume, ce își trage titulatura de la un vechi han care a aparținut scriitorului și omului politic Costache Conachi.

Hanu Conachi : motel, restaurant, bar, camping (Foto: Paul Popa)

Poarta ornamentală a Popasului „Hanu Conachi”

Situat în comuna Fundeni, la încrucișarea șoselelor Galați, Tecuci și Focșani, locația era atractivă prin apropierea de pădurea de salcâm și de stejar., intrarea fiind semnalată printr-o poartă monumentală, în stil popular moldovenesc, pe care se afla inscripționat „Popas la Hanu Conachi”.

Motelul impresiona încă de la inaugurarea de acum 55 de ani (18 mai 1967) printr-o îmbinare a stilului rustic cu cel modern. Clădirea, realizată din bârne și piatră, era învelită cu șindrilă iar locurile de popas pentru turiști păstrau același caracter rustic, cu pereți din răchită împletită, cu scaune și mese confecționate din butuci și cu ornamente tradiționale: ștergare cu motive naționale și ulcioare.

 

Popasul „Hanu Conachi” la inaugurare (1967)

Popasul „Hanu Conachi” la inaugurare

Locația avea în dotare o cofetărie și un restaurant, în care se serveau preparate culinare moldovenești, preparate din pește și vinurile casei, iar pentru păstrarea caracterului tradițional, frapierele erau amenajate sub formă de ciubărașe, iar vinul se servea în ploști și în ulcele din lut. Se serveau la terasele amenajate păsări și mici pregătite la grătar și pește proaspăt, la alegere, din bazinul aflat în fața cabanei.

Terasa „Hanu Conachi” (1972)

Peste cinci ani, punctul turistic a fost îmbunătățit, pe 22 august 1972 fiind inaugurat complexul turistic realizat de I.C.M.S.G. (sub coordonarea șefului de șantier, ing. Gigi Slătineanu). Complexul avea în componență un motel, un bar și o cofetărie. Arhitecții proiectului erau Ion și Petruța Olărescu de la Centrocoop.

Din cotidianul local aflăm și specialitățile culinare recomandate de responsabilul complexului, Ion Ivan și de bucătarul șef, Ion Onea:

rulada de batal cu fasole albă, frigărui asortate a la Hanu Conachi, tochitură de organe de pasăre, ruladă de purcel garni, și alte specialități „ca la mama acasă”! Farmecul acestor miununății va fi sporit de buchetele renumitelor vinuri din regiune, din podgoriile „Ivești”, „Nicorești” și „Dealu Bujorului”

Terasa Popasului „Hanu Conachi”

În aprilie 1986, Motelul „Hanu Conachi” a intrat în proces de renovare și de modernizare, spațiul comercial fiind mărit și unitatea dotată cu mobilă nouă. Au fost amplasate încă patru chioșcuri, cu profil de patiserie, rotiserie, cafea la nisip și respectiv de desfacere a cosmeticelor. A fost reamenajată și grădina de vară din vechiul popas.

 

Surse: Viața nouă, an. 42, apr. 1986; Viața nouă, an. 28, aug. 1972; Viața nouă, an. 23, mai 1967.

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.