22 martie – Ziua Mondială a Apei

Turnul de Apă din Galați

Ziua Mondială a Apei este marcată, în fiecare an, la 22 martie, în vederea conștientizării importanței pe care apa o are ca element esenţial în evoluția vieţii, ca element vital pentru crearea de locuri de muncă şi pentru sprijinirea dezvoltării economice, sociale şi umane.

Ziua Mondială a Apei semnalează criza globală a apei, având în vedere 2,2 miliarde de oameni trăiesc fără acces permanent şi sigur la apă potabilă, impunându-se luarea de măsuri pentru gestionarea acestei situații. Un scop central al Zilei Mondiale a Apei este susţinerea realizării Obiectivului de dezvoltare durabilă (ODD) 6 din Agenda ONU: apă şi canalizare pentru toţi până în anul 2030.

În anul 2010, ONU a recunoscut „dreptul la apă potabilă şi la salubritate în condiţii de siguranţă şi curăţenie ca pe un drept uman”, potrivit căruia toţi cetăţenii planetei trebuie să dispună, fără discriminare, de apă suficientă, sigură, accesibilă pentru necesităţile fizice, atât pentru uz personal, cât şi pentru uz casnic, ceea ce include apă pentru băut, igienă personală, spălarea îmbrăcămintei, prepararea de produse alimentare.

Uzina de Apă din Țiglina (anii ’30)

Uzina de Apă din Galați, construită de britanicii George Crowley și Fred Powel, și-a început istoria pe 29 decembrie 1873, când cei doi au întemeiat The Galatz Water Works co Limited, care deținea două mașini cu aburi, fiecare cu 120 de cai putere, fiind una dintre cele mai mari instalații industriale gălățene. Uzina, vitală pentru nevoile unui oraș aflat în expansiune precum Galațiul acelor vremuri, era situată la malul râpos dinspre Dunăre al dealului Țiglina și era dotată cu filtre lente, cu debit de cca.120 l/s.

Bazinele Stației de Apă din cadrul Întreprinderii Comunale Galați (anii ’60)

Clădirea Turnului de Apă al orașului a fost construită în 1894, având rol de Rezervă de Apă, stocând apa filtrată extrasă din Dunăre. Punctul ales pentru ridicarea clădirii a fost ales pe cea mai înaltă zonă locuită a dealului Țiglinei, strada Crizantemei (pe atunci Câmpului) colț cu strada Gheorghe Doja. La construcția lui au contribuit Primăria orașului Galați și Ministerul de Război. Cu înălțimea inițială de 35 de metri, baza turnului, rămas în prezent la mai puțin de o treime din înălțimea inițială, se poate vedea și astăzi peste gardul din strada Crizantemelor. În vârful turnului se afla un bazin cu capacitatea de stocare de 300 mc de apă.

În anul 1913 s-a dat în funcțiune o stație de pompare proprie Turnului de Apă, care asigura permanenta alimentare a Rezervei de Apă și distribuția acesteia către locuințele și întreprinderile din oraș.

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.