27 martie – Ziua Mondială a Teatrului, zi în care ne amintim de Fani Tardini

Fani Tardini în anii tinereții

Instituită în anul 1961, de Institutul Internaţional de Teatru (I.T.I.), Ziua Mondială a Teatrului a devenit un eveniment anual din anul 1962, fiind organizat de centrele I.T.I. şi de comunitatea internaţională de teatru. Institutul Internaţional de Teatru reprezintă cea mai importantă organizaţie non-guvernamentală din domeniul artistic şi a fost înfiinţată în anul 1948, la iniţiativa UNESCO.

În Galați, nașterea instituției teatrale este legată de numele celebrei actrițe Fani Tardini, care a ajuns cu familia la Galaţi înainte de 1840, unde, îndrumată de mama sa, şi-a început de altfel activitatea artistică, în cadrul „Teatrului de amatori”. Înfiinţat în anul 1953 de Luigi Ademolo, un profesor de cânt, pe locul Hanului Ventura, „Teatrul de amatori” din Galați găzduia atât comedii, cât şi mici operete, orchestra fiind alcătuită din italieni ce lucrau în magaziile de la schelele din port.

Fani Tardini în „Almanahul Femeia”, 1971

După ce pe 6 octombrie 1859 Fani Tardini înainta o cerere „onorabilului comisariat teatral” pentru a-i aproba „reprezentaţii în provinciile României”, aceasta va întreprinde turnee cu trupa proprie, în provinciile româneşti, împreună cu soţul ei Alexandru Vlădicescu. Trupa marii actriţe cu origini italiene era, de altfel, „prima trupă numeroasă de actori români care au trecut Carpaţii, trupă care avea reputaţia de a fi cea mai valoroasă formaţie de turneu”, trupă din care a făcut parte o vreme şi poetul Mihai Eminescu. În acelaşi an, trupa a susţinut la Galaţi două reprezentaţii într-un local improvizat pe Strada Domnească.

Nenumărate au fost apelurile spre construirea unui teatru la Galaţi, printre acestea numărându-se și cel al lui Mihail Kogălniceanu, care, vizitând Galaţiul în vara anului 1869, sublinia necesitatea construirii unui teatru al oraşului, în locul hardughiilor existente, îndemnând:

faceţi a se construi teatrul, ocupaţi-vă de lucrări serioase şi statornice, pentru care vă vor binecuvânta urmaşii dumneavoastră. Teatrul este stabilimentul civilizatoriu al poporaţiunii. Teatrul închide crâşmele şi cafenelele, teatrul dă nutriment spiritului.

Stabilită împreună cu trupa sa de actori la Galaţi, în 1872, Fani Tardini va locui pe strada Cuza Vodă şi va susţine numeroase spectacole de teatru în urbea de la Dunăre, dar şi în alte mari oraşe, multe dintre reprezentațiile sale fiind destinate binefacerilor caritabile. Având o influenţă covârşitoare asupra vieţii artistice gălățene în cea de-a doua jumătate a secolulul al XIX-lea, Fani Tardini s-a retras de pe scenă în anul 1900, odată cu ultimul său spectacol, susținut la Teatrul Papadopol.

Unanim apreciată pentru calităţile de actriţă şi cântăreaţă, Fani Tardini era înzestrată cu multe calităţi artistice şi tot atâtea intelectuale şi sufleteşti. Bunătatea ei mergea până la „slăbiciune“, grăbindu-se să ajute pe cei din jurul ei. Tot timpul vieţii a rămas departe de intriga şi cancanurile culiselor, preţuind talentul altora. Dotată cu o inteligenţă deosebită, stăpânind cinci-şase limbi, Fani Tardini a făcut numeroase traduceri şi adaptări, îmbogăţind astfel repertoriul trupei, care astfel a devenit mult mai variat decat cel al altor trupe contemporane. Ei i se datorează faptul că în Galați au susținut spectacole toţi marii artişti români ai vremii, dar şi celebrităţi mondiale, precum Sarah Bernhardt.

Lumea teatrului românesc îi este tributară marii actrițe, ea fiind cea care a întemeiat teatrul din oraşul de la Dunăre, în care a trăit şi jucat timp de 30 de ani şi din care a pornit turnee spre alte colţuri de ţară.

Azi, de Ziua Mondială a Teatrului, urăm „La mulţi ani tuturor iubitorilor teatrului şi celor ce slujesc această artă!

Surse: Paul Păltănea, Istoria orașului Galați : De la origini până în 1918, Galați, Editura Partener, 2008; A. Romanescu, 30 de ani : Amintiri, Editura de Stat pentru Literatură și Artă, 1960; Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați, Caragiale și Galațiul, Galați, Axis Libri, 2012; V. Cilincă, Prima doamnă a teatrului gălățean, în Altă viață magazin, 28-29 oct. 2006, p. 5; https://www.agerpres.ro/documentare/2021/03/27/27-martie-ziua-mondiala-a-teatrului–685532

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.