Cum au fost păcăliți gălățenii de 1 aprilie 1932?

Ce păcăleli le pregătea cotidianul local „Acțiunea” gălățenilor de 1 Aprilie 1932?
Ziarul gălățean „Acțiunea” și-a planificat cu atenție știrile pe care le-a folosit ca să își păcălească cititorii la început de aprilie, reușind cu unele dintre ele să inducă în eroare nu atât gălățenii, cât și pe unii politicieni locali.
La câteva zile de la instrumentarea farselor, redactorii ziarului dezvăluiau metodele folosite pentru reușita acestora, care au fost în număr de trei.
Trei știri, prezentate ca evenimente de ultimă oră în paginile cotidianului:
1. Schimbarea primarului Emil Codreanu cu deputatul Anastase Veniamin!
Avocatul A.  Veniamin, aflat în opoziție cu primarul din acea perioadă, Emil Codreanu, urma să fie instalat în funcția de primar chiar de istoricul Nicolae Iorga, prim-ministru al României la acea vreme, care își anunța sosirea în Galați în următoarea zi, cu trenul de ora 11, solemnitatea numirii urmând a avea loc la ora 12, la Primăria Galați, în prezența autorităților.
Ca urmare a anunțului din presă, alături de cetățenii creduli care s-au prezentat pe peronul gării în ziua următoare, însuși deputatul Anastase Veniamin a sosit pentru a-l întâmpina pe Nicolae Iorga, în ținută de gală. Speranțele i-au fost însă deșarte, pentru că știrea difuzată în presă a fost doar o glumă!
2. Anunțul dezertării a doi politicieni gălățeni în tabăra opoziției!
Doi fruntași ai partidului național-țărănesc, I. Similache – fost prefect și Ghiță Stoenescu – fost ajutor de primar, au hotărât să treacă în tabăra adversă, în partidul lui Octavian Goga, evenimentul urmând a fi sărbătorit de noii colegi de partid la restaurantul „Matei Căciulă”. Știrea, abil difuzată, a beneficiat de complicitatea celor doi șefi de partid și a părților implicate, inducând în eroare atât pe cititorii ziarului, cât și o parte a politicienilor locali.
3. Ghiță Vasiliu, la acea vreme fost prefect de poliție și viitor primar al orașului Galați, a fost subiectul unui „caz nemaivăzut”, în locuința sa de strada Lascăr Catargiu (astăzi strada Gării)
A treia știre, mai puțin credibilă, dar cu atât mai savuroasă, a fost aceea că, în urma unei febre puternice, lui Ghiță Vasiliu i-a crescut, peste noapte, „o barbă apreciabilă”! O fotografie mai veche a avocatului a fost folosită pentru a da credibilitate știrii, prilejuită de fapt de noua funcție dobândită de acesta, aceea de deputat eparhial, pentru care „barba” ar fi reprezentat un accesoriu potrivit.

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.